Islamiriik tutvustas oma raha

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamiriigi raha
Islamiriigi raha Foto: twitter

End kalifaadiks kuulutanud sunniitlik terrorirühmitus Islamiriik hakkas välja andma oma raha, mis väidetavalt on puhtast kullast, hõbedast ja vasest.

Islamiriik esitles oma raha dinaari eile sotsiaalmeedias, teatades et see on samm õige riigi suunas, millel on sõltumatu majandus, edastab Daily Mail.

Islamiriik lasi oma valuuta kohe käibele Iraagis Mosulis ja Ninevehis.

See sunniitlik äärmusrühmitus teatas juba varem, et nende raha on dinaar, mille koostises on vaid puhast kulda ja hõbedat.

Dinaar on üsna iidne raha  ning seda on kasutanud läbi ajaloo mitmed islami- ja araabiamaad.

Islamiriigi dinaari valmis Uthmani kalifaadi umbes 634. aastal käibel olnud raha eeskujul.

Algupärases islamistlikus dinaaris oli 3,4 grammi kulda. Hõbedast dirhamis oli selle kaalust hõbedat kolm grammi. Mõlemad olid oma disainilt ümarad ning neil olid islamistlikud sõnumid.

Islami asjatundjate arvates näitab Islamiriik oma valuutaga, et nad peaks olema mitte islamistlike riikide jaoks tõsiseltvõetavad.

Islamiriigi kuld ja hõbe arvatakse pärinevat mustal turul salakaubana müüdud nafta eest. Pühasõdalaste valduses on Iraagis mitmeid naftatööstusettevõtteid.

Kinnitamata andmetel teenivad Islamiriigi sõdalased naftamüügiga ligi miljon dollarit päevas.

USA rahandusministeeriumi luurefinantside juht David Cohen sõnas, et nende andmetel saab Islamiriik raha ka jõukatelt anonüümsetelt toetajatelt ning samuti kuritegevusega nagu pangaröövid.

Islamiriik teenib ka pantvangi võetud lääneriikide kodanike pealt. Sel aastal olevat džihadistid sel viisil teeninud juba 20 miljonit dollarit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles