Poola dissident Adam Michnik esitati Leedu Vabadusauhinna kandidaadiks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Adam Mitchnik.
Adam Mitchnik. Foto: Wikipedia

Omaaegne Solidaarsuse liige ja Poola suurima ajalehe Gazeta Wyborcza peatoimetaja Adam Michnik esitati Leedu Vabadusauhinna kandidaadiks, ütles täna Leedu seim.

«Michnik ja teised Poola poliitikud demonstreerisid 1991. aastal tingimusteta ja ennastsalgavat toetust Leedu vabadusele, nad toetasid Leedu kodanike võitlust Nõukogude Liidu agressiooni vastu. Michnik on oma tegevusega alati Leedut toetanud,» ütles parlament pressiteates.

Michnik toetab aktiivselt Leedu ja Poola sidemete tihendamist Ukrainas tekkinud olukorda arvestades, lisati samas.

2011. aastal asutatud Vabadusauhinnaga tunnustatakse isikute ja organisatsioonide saavutusi inimõiguste kaitsel, demokraatia ja rahvusvahelise koostöö edendamises võitluseks Kesk- ja Ida-Euroopa riikide enesemääramise ja suveräänsuse eest.

Auhind antakse üle 13. jaanuaril, vabaduse kaitsjate päeval.

Solidaarsuse liikmetest ei ole Adam Michnik nii kuulus kui Lech Walesa, hilisem Poola president, ent tegemist on mõjuka pikka aega ajakirjanduses tegutsenud intellektuaaliga ning 1968 - 69 kuulus ta ka väga oluliste dissidentide ridadesse.

Selle aaasta suvel avaldasid mitmed Euroopa väljaanded Michniku kirjutise, milles ta nõudis Euroopa Liidu riikide juhtidelt samme, mille abil oleks võimalik peatada Venemaa tegevus Ida-Ukrainas.

Kirjutises seisab, et lääs on hakanud tasahilju nõustuma Venemaa presidendi Vladimir Putini agressiivse poliitika ja tegevusega, mis ohustab Moldova ja Gruusia, kuid ennekõike Ukraina suveräänsust. Michnik võrdles praegust olukorda 20. sajandi sündmustega, mil lääs lubas aset leida Adolf Hitleri ja Jossif Stalini hirmutegudel ning Jugoslaavia sõjal.

Ta nõudis oma kirjas, et Euroopa Liidu riigid peavad lõpetama relvade müügi Venemaale ning Venemaale tuleb kehtestada veelgi karmimad majanduslikud ja poliitilised sanktsioonid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles