Löfven: Stockholmi saarestikus liikus võõrriigi miniallveelaev

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi mereväele kuuluv Combat Boat 90 Stockholmi saarestikus.
Rootsi mereväele kuuluv Combat Boat 90 Stockholmi saarestikus. Foto: SCANPIX

Rootsi peaminister Stefan Löfven kinnitas tänasel pressikonverentsil, et Stockholmi saarestikus korraldatud otsingute põhjuseks oli territoriaalvetesse tunginud võõras väike allveelaev.

«Seda ei saa aktsepteerida,» rõhutas ta, nõudes Rootsi riigipiiri tunnustamist.

Rootsi relvajõudude ülemjuhataja Sverker Göransoni sõnul ei ole teada, mis riigi miniallveelaevaga tegemist oli. Selle üle võib üksnes spekuleerida, lisas ta.

Rootsi kaitsejõud avalikustasid merepõhjas tehtud foto, kust on näha seal lebanud miniallveelaeva kere jälg, mis on värske.  

Göransoni kinnitusel on olemas kolm kindlat tõendit sellest, et Stockholmi saarestikus tõepoolest viibis allveelaev.

Esimene neist on ühe tavakodaniku 17. oktoobril tehtud foto, kus on näha allveelaeva ülemist äärt. «Fotol olev valge vaht on pärit allveelaeva ventiilidest väljuvast veest,» lisas ta.  

Ta kinnitas, et kaitsejõududel on veel teisigi fotosid.

Göranson rõhutas pressikonverentsil korduvalt, et ei saa avalikustada kõiki andmeid ja ka seda, kuidas neid hangiti, sest sellega paljastataks salastatud infot Rootsi valmisoleku kohta sellistele vahejuhtumitele reageerida.

Kaitseväe juhataja ei soostunud ka spekuleerima, mida allveelaev Rootsi territoriaalvetes tegi.

Rootsi peaminister Stefan Löfven ütles omakorda, et Rootsi ei saa nõustuda võõrriigi laeva tungimisega territoriaalvetesse ning on valmis sellele vastama vajaduse korral ka relvadega.

«Kaitseme oma territoriaalset puutumatust kõigi vajalike meetmetega,» ütles valitsusjuht.

Kristlike demokraatide liider Göran Hägglund avaldas Facebooki kommentaaris kahetsust, et sissetungija päritoluriiki ei suudetud kindlaks teha.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles