Leht: USA võimud koguvad väikelennukitega andmeid mobiilisuhtlusest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nutitelefon.
Nutitelefon. Foto: SCANPIX

 USA võimud on hakanud väikeste luurelennukitega koguma mobiiltelefoniga edastatud andmeid, edastas eile ajaleht Wall Street Journal.

USA föderaalpolitsei kasutab vähemalt viit väikelennnukit, mille tehnoloogia imiteerib mobiilimastide signaale. See omakorda petab mobiiltelefone edastama lennukitele andmeid, mille järgi on võimalik telefoni päritolu ja asukohta tuvastada, selgus artiklist.

Lennukid suudavad oma nn dirtbox-seadmetega jälgida suuremat osa USA elanikkonnast, teatas Wall Street Journal anonüümsetele allikatele viidates.

Ühe lennu vältel on võimalik koguda andmeid kümnete tuhandete mobiiltelefonide kohta.

USA justiitsministeeriumi sõnul vastavad ametkonna julgeolekuagentuuride pealtkuulamisprogrammid kõikidele Ühendriikide seadustele.

Programmi eesmärk on tuvastada informatsiooni kurjategijate või kahtlusaluste kohta, kuid selle abil kogutakse infot ka tavakodanike mobiilside kohta, kirjutas leht. Sarnast tehnoloogiat kasutab ka USA sõjavägi ning välisluure terroristide tabamiseks.

Ühendriikide võime on viimastel aastatel kritiseeritud nii kohalikul kui rahvusvahelisel tasemel seoses selle ulatuslike pealtkuulamispraktikatega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles