Venemaa arstidel keelati kuumarabanduse diagnoosimine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jahutust otsiv venelanna
Jahutust otsiv venelanna Foto: SCANPIX

Pärast suremuse järsku tõusu kästi Moskva doktoritel surmade põhjuseks kuumarabandust mitte diagnoosida.

Üks anonüümseks jääda sooviv Venemaa arst ütles, et mitteametlike juhendite järgi kästi doktoritel panna vähem hirmutavaid diagnoose. Selle tõestuseks seisab traumatoloogiaosakonnas ühel sedelil hoiatus: «Tähelepanu! Ärge diagnoosige kuumarabandust,» vahendab BBC.

Eile teatas eriolukordade ministeerium, et veel lõõmab 66 põlengut üle kogu Venemaa. Viimaste andmete kohaselt on hukkunuid 54.

Siiski on vähe ametlikke andmeid selle kohta, kui palju inimesi langes kõrge 40-kraadise kuumuse ohvriks.

Riiklikke suremusnäitajaid selle suve kohta ei ole avaldatud ning kui Moskva teatas esmaspäeval, et igapäevane suremus on rohkem kui poole võrra suurenenud, vaidlustas keskvalitsus sellised andmed kiiresti.

«Meile anti käsk lõpetada kuumarabanduste diagnoosimine. Meile öeldi, et kuumarabanduste arv on liiga kõrge,» ütles üks arstidest Interfaxile.

Teine arst kinnitas, et ühtegi ametlikku keeldu pole andud: «Kõik on öeldud suusõnaliselt. Aga isegi kui kuumalaine nüüd vaibub, on mitteametlikud instruktsioonid jõus kuni 1. septembrini.»

Moskva tervishoiuministeerium ei soostunud juhtunut kommenteerima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles