Rootsi otsib abi riigikaitseõpetusest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsis valmistatud Gripeni hävitaja.
Rootsis valmistatud Gripeni hävitaja. Foto: SCANPIX

Koolidesse riigikaitseõpetuse tundide viimine võib olla üks lahendusi Rootsi kaitsejõude viimastel aastatel vaevanud värbamisprobleemile, pakub selles riigis värskelt ilmunud raport.

Ajalehes Dagens Nyheter kirjeldatud raporti kohaselt loodetakse värbamisel abi riigikaitseõpetuse koolis õpetamisest ja kõigi 18-aastaseks saavate rootslaste kaitseväkke kutsumisest.

Pärast 2010. aastal kohustuslikust ajateenistusest loobumist on Rootsi jaoks uute kaitseväelaste värbamine muutunud järjest keerukamaks. Lisaks kukuvad paljud värvatud kiiresti välja, mistap Rootsi on kaalunud ka ajateenistuse taastamist.

«Me tahame aidata tõsta atraktiivsust – see on relvajõududele oluline,» rääkis Stefan Ryding-Berg, kes on üks raporti kaasautoreist.

Seoses hiljutise allveelaevaintsidendiga on Rootsis taas hakanud ringlema hirm, et ehk pole neil piisavalt sõdureid. Uus kaitseminister Peter Hultqvist tunnistas möödunud kuul, et ajateenistuse taastamine on kaalumisel.

Ajateenistus võeti Rootsis kasutusele aastal 1901. Sellest loobuti 2010. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles