Vene uuendatud sõjaline doktriin määratleb USA ja NATO vaenlastena

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene kindralstaabi endine ülem Juri Balujevski aastal 2008.
Vene kindralstaabi endine ülem Juri Balujevski aastal 2008. Foto: SCANPIX

Enne aasta lõppu valmivas Venemaa sõjalise doktriini uuendatud versioonis nimetatakse potentsiaalsete ohtudega USAd ja NATOt, ütles Vene kindralstaabi endine ülem Juri Balujevski.

«Praegune, 2010. aastast kehtiv sõjaline doktriin ei maini NATOt meie riigi peamise välisohu kontekstis. Olukord on nüüdseks radikaalselt muutunud. Järgnevalt faktid: USA strateegiliste ründerelvade moderniseerimine ja ülemaailmse raketikaitsesüsteemi rajamine, millesse on integreeritud Euroopa raketikaitsesüsteem. Kõike seda viivad ellu USA ja NATO. Kas pole see tõesti meie riigi potentsiaalne vastane?» küsis doktriini uuendamisega tegelevasse asutustevahelisse töörühma kuuluv Balujevski Interfaxile.

Vene kindralstaabi endine juht liigitas USA ja NATO agressiivsete kavatsuste hulka ka «Gruusia ideoloogilise ja materiaalse toetamise 2008. aasta Lõuna-Osseetia vastase agressiooni ajal ning Gruusia sõjalise potentsiaali tegeliku taastamise».

Siseohtudest rääkides sõnas ta, et «peab olema pime ja kurt mitte nägemaks ja kuulmaks, mis võib juhtuda riigis nn mittevägivaldse tegevuse meetodite ja protestide mõjul - piisab kui meenutada Ukrainas juhtunut».

«Siseprobleemide dramaatilise teravnemise potentsiaalne oht koos nende edasise eskaleerumisega siseriikliku relvakonflikti tasemele, on tõeline oht meie riigi stabiilsusele ja territoriaalsele terviklikkusele. Seda peab peegeldama 2014. aasta uuendatud sõjaline doktriin,» lausus Balujevski.

Asutustevaheline töörühm moodustati Vene riikliku julgeoleku nõukogu juures eesmärgiga kohandada kehtivat sõjalist doktriini. Töörühm kavatseb töö lõpule viia lähitulevikus, ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles