Analüütikud: Putini varajane tagasilend pingestab suhteid veelgi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: SCANPIX

Vene presidendi Vladimir Putini varajane lahkumine maailma tööstusriikide G20 tippkohtumiselt Austraalias võib põhjustada uusi pingeid Vene-Lääne suhetes ning vägivalla eskaleerumist Ukrainas, leiavad mõned analüütikud.

Putin sattus G20 kohtumisel paljude liidrite jõulise kriitika alla Ida-Ukraina venemeelsete separatistide toetamise tõttu konfliktis, mis on sel aastal nõudnud juba üle 4000 inimelu.

Ühtlasi nõudsid USA president Barack Obama, Austraalia peaminister Tony Abbott ja Jaapani valitsusjuht Shinzo Abe õiglust ja õigusemõistmist Ukraina kohal allatulistatud Malaysia Airlinesi reisilennuki ohvritele.

«Kui ta (Putin) lahkub ärritatult, võib oodata Ukraina konflikti ägestumist,» ütles analüütik Stanislav Belkovksi.

Putin ütles täna, et ei läinud G20 ühisele töölõunale ees seisva pika tagasilennu tõttu ja palus sel teemal mitte spekuleerida.

Austraalia ajaleht The Courier-Mail nõudis Putinilt G20 visiidi vältel avalikku vabandust ning Kremli väitel püüdsid lääne liidrid teha kõik, et Putinit välja süüa.

«G20 austraallastest võõrustajad üritasid Vladimir Putinit alandada igal võimalikul viisil,» kirjutas venemeelne ajakiri Expert.

Politoloogide väitel on lääne liidrite üha otsekohesem kriitika Kremli poliitika ja Putini suunal ning Vene riigipea äkklahkumine tippkohtumiselt märk sellest, et kumbki pool ei suvatse enam isegi sõbralikkust teeselda.

Mõningate lääneriikide – eriti USA ning G20 võõrustajariigi Austraalia – hoiakute radikaliseerumine viib ka Vene hoiakute tugevnemiseni, sõnas Vene välis- ja kaitsepoliitika nõukogu esimees Fjodor Lukjanov Vene raadios.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles