Iisrael ei luba riiki palestiinlasi toetavat Norra arsti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Purustatud kodu kõrval seisev naine Gaza sektoris.
Purustatud kodu kõrval seisev naine Gaza sektoris. Foto: SCANPIX

Iisraeli võimud ei luba Norra arsti Mads Gilberti juudiriiki ja seega ka Gaza sektorisse, kuid eitavad talle eluaegse sissesõidukeelu kehtestamist.

«Tal ei lubata Iisraeli siseneda,» ütles Iisraeli välisministeeriumi esindaja Paul Hirschson, kes lükkas kategooriliselt ümber teated, nagu ei lubataks Gilberti ka Gaza sektorisse.

Mads Gilbert.
Mads Gilbert. Foto: Hakon Mosvold Larsen/AFP

Iisrael kehtestas 2006. aastal Gazale blokaadi, sektorisse pääseb vaid Iisraelist Erezi piiripunkti kaudu või Egiptusest Rafah´ piiripunkti kaudu. Egiptus sulges aga Rafah´ piiriületuse pärast enesetapurünnakut Siinai poolsaarel 24. oktoobril.

Gilbertile sissepääsu keelamisest teatas eelmisel nädalal Norra ajakirjandus, kelle andmetel kehtestas Iisrael tuntud traumatoloogile eluaegse sissesõidukeelu Gaza sektorisse.

Kolmkümmend aastat Palestiina aladel töötanud arst heitis täna Iisraeli võimudele ette keerutamist. «Nad üritavad keerutada, kas mind ei lubata Gazasse või Iisraeli. Nad muudavad Norra võimude ja rahvusvahelise üldsuse survel pidevalt selgitusi.» 

Oktoobris lubas Iisrael arsti riiki, kuid juudiriigi sõdurid ei lubanud teda tookord Gaza sektorisse, teatades, et keeld on kehtestatud määramata ajaks.

Gilbert oli üks paarikümnest Euroopa arstist, kes avaldas juulis juhtivas meditsiiniajakirjas The Lancet kirja, milles nimetasid Iisraeli sõjategevust Gazas inimsusevastaseks kuriteoks.

Iisrael alustas 8. juulil Gaza sektori äärmusrühmituste vastu sõjalist operatsiooni Protective Edge. Ligi 50 päeva kestnud ja 26. augustil relvarahuga lõppenud relvakonfliktis sai surma 2140 palestiinlast, enamik neist tsiviilisikud ning 73 iisraellast, peamiselt sõdurid.

Gaza sektor sai sõjas tõsiseid purustusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles