Maailmapank: Läti kulutab pensionäridele liiga palju

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti pensionär.
Läti pensionär. Foto: AFP / Scanpix

Läti ei tohi enam tervishoiule suunatavat raha vähendada ning eelarvevahendite kõige valutum kokkuhoid oleks penisonide vähendamine, leiavad riiki külastavad Maailmapanga eksperdid.

Maailmapanga Ida-Euroopa ja Balti üksuse direktor Peter Harold ja  analüütik Truman Packard kinnitasid Läti raadiole antud intervjuus, et Läti peab reforme jätkama ja eelarvepuudujääki vähendama, sest seda näevad ette rahvusvaheliste laenuandjatega sõlmitud kokkulepped, vahendab Läti majandusleht Dienas Bizness.

Ekspertide sõnutsi tõusid penisonid lõunanaabrite juures enne kriisi oluliselt tänu arvutamismetoodikale. Nad kinnitasid, et pensionid jätkasid tõusu ka siis, kui majanduslik olukord oli juba oluliselt halvenenud.

Maailmapanga ekspertide sõnutsi on pensionide väärtus 2005. kuni 2009. aastani kasvanud 69 protsenti, samas kui lätlaste tarbimisnõudlus ja ostujõud on neljandiku võrra vähenenud.

Nii näevadki eksperdid ühe võimaliku kokkuhoiu kohana pensionide vähendmist. «Majanduse kõige suuremad võimalused euo kasutuselevõtu poole liikumiseks ja eelarve tasakaalustamiseks peituvad sotsiaaleelarves, seda eriti pensionikulude vähenemises,» tõdesid panga spetsialistid, kelle hinnangul kulutab riik liiga palju ühele elanikkonnagrupile, samas kui teised jäetakse tähelepanuta. Seetõttu soovitataksegi sotsiaalsete reformidega jätkata, siiski kindlalt väitmata, et pensione tuleb ilmtingimata vähendada või nende saajate ringi piirata.

Maailmapanga ekspertide sõnutsi on nende ülesanne vaid eelarvekulusid analüüsida ja nõu anda, kuidas oleks võimalik raha kokku hoida. «Konkreetsed otsused peab siiski tegema valitsus,» tõdesid nad.

Maailmapanga eksperdid leiavad, et Läti ei tohi enam vähendada tervishoiu rahastamist ning hindavad kõige eelarvevahendite kokkuhoiu kõige valutumaks võimaluseks pensionide vähendamist

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles