Raport: maailmas elab 35,8 miljonit inimest orjuses

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väike õhupallivalmistaja Bangladeshi vabrikus.
Väike õhupallivalmistaja Bangladeshi vabrikus. Foto: SCANPIX

Tänapäeva orjapidamise lõksus on maailmas 35,8 miljonit inimest, keda sunnitakse korjama puuvilla, kasvatama kanepit, võitlema sõdades, koristama rikaste järel ja oma keha müüma, väidab täna avaldatud uus raport.

2014. aasta üleilmne orjandusindeks (GSI) märkis oma teises aastaaruandes, et uute meetodite kasutuselevõtmine näitab, et maailmas on orjastatud inimesi seni arvatust umbes 20 protsenti rohkem.

«Arvatakse, et orjapidamine on möödunud aegade teema või et see eksisteerib vaid sõjast ja vaesusest laastatud riikides,» ütles Austraalias tegutseva sihtasutuse Walk Free juht Andrew Forrest.

Sihtasutus nimetab oma raportis tänapäeva orjapidamiseks muu hulgas võlaorjust, sundabielusid, laste müümist ja ekspluateerimist ning inimkaubandust ja sunnitööd.

Raport kajastab olukorda 167 riigis ning selle kohaselt kasutatakse orjatööd 58 riigis vähemalt 122 kaubaartikli tootmiseks.

Rahvusvahelise Tööorganisatsiooni (ILO) hinnangul on sunnitöö aastatulu umbes 120 miljardit eurot.

«Me tarbime sunnitöö saadusi... alates Tai kaluritest ja Kongos teemante kaevandavatest poistest ning lõpetades puuvilja korjavate Usbekistani laste ja Indias jalgpalle kokku õmblevate tüdrukutega,» märgitakse raportis.

Suurim rikkuja, kus kõige suurem osa elanikkonnast on sunnitud orjatööle, on endiselt Mauritaania, kus mustanahaliste orjastamine berberite poolt on ühiskonda sügavalt sisse juurdunud.

Teisel kohal on raporti kohaselt Usbekistan, kus valitsus saadab igal sügisel enam kui miljonit inimest, teiste seas lapsed, kohustuslikus korras puuvilja noppima.

Kõige enam on probleemi lahendamisega tegelnud Holland, Rootsi, USA, Austraalia, Šveits, Iirimaa, Norra, Suurbritannia, Gruusia ja Austria.

Kuigi Euroopa riigid jäävad nimekirja tagumisse otsa ning kõige paremaks peetakse olukorda Islandil ja Iirimaal, on Euroopas tänapäevases orjuses siiski 566 000 inimest, märgitakse raportis.

Näidetena tuuakse Iirimaale kanepit kasvatama smugeldatavaid või Prantsusmaal kerjama sunnitavaid inimesi.

«Üleilmne majanduskriis ja Euroopa Liidus rakendatud kasinusmeetmed on loonud olukorra, kus üha enam bulgaarlasi ja rumeenlasi kolib parema palga otsingul teistesse EL-i riikidesse. Osa neist töölistest võidakse petta või sundida olukordadesse, kus nad satuvad orjatööle,» märgib raport.

Kõige rohkem on tänapäeva orje Indias, kus raporti kohaselt on orjastatud umbes 14,29 miljonit inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles