Eesti illegaalsest viinaköögist veeti Soome rasket pohmelli tekitanud jooki

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täitmist ootavad kanistrid.
Täitmist ootavad kanistrid. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Eesti põrandaalusest viinavabrikust, kus ebahügieenilistes tingimustes segati piiritust kraaniveega, veeti Soome hirmsat pohmelli tekitavat viina.      

Eesti ja Soome tollitöötajad on uurinud laiaulatuslikku salaviinaäri juba paar aastat, kirjutab Iltalehti.

Uurimise ajal leidsid Eesti tollitöötajad Tallinna lähistelt lao, kus jooki pudelitesse valati. Selleks kasutatud 100-protsendine piiritus oli pärit Lätist.

Piiritus ja vesi segati omavahel ära suures mahutis, milles olnud kraanist täideti pooleliitriseid pudeleid. «Mingi villimissüsteem seal tõepoolest oli, kuid tööstuslikust tegevusest ei saa siiski rääkida. Saadud alkohoolne jook oli ligi 40-protsendine,» rääkis Iltalehtile tolliameti peainspektor Petteri Nevalainen.

Uurimise käigus on tehtud kindlaks, et Eestist viidi Soome Hämesse eelmisel kevadel vähemalt 300 liitrit alkohoolset jooki. Tolliametnikud kahtlustavad kahte soomlast maksu- ja alkoholiseaduse rikkumises. Lisaks on kahtlustatavate seas mitu välismaalast.

Eesti tollitöötajad leidsid laost 600 liitrit piiritust, tuhandeid tühje pudeleid ja korke ning erinevaid etikette. «Viina müüdi erinevate nimetuste all, kuid need kõik olid võltsingud,» rääkis Nevalainen.  

Tema sõnul pole selge, kui kaua illegaalne viinatehas enne selle paljastamist tegutses. «Võimalik, et tegevus kestis päris kaua,» märkis ta.

Tolliameti kinnitusel oli pudelitesse villitud alkoholis räpasusega probleeme, kuid lausa eluohtlik see polnud. «Laboratooriumist saadud ettekande järgi tekitas jook tavapärasemaga võrreldes hullemat pohmelli. Ka maitsest oli aru saada, et see polnud päris tavaline alkohol, kuid meie andmetel ei jäänud Soomes selle pärast keegi haigeks.»

Tolliameti kinnitusel on tegemist ebatavalise juhtumiga. «Niisugused lood pole just igapäevased, kuigi Eestis aegajalt kerkib siiski esile illegaalseid viinavabrikuid,» ütles Nevalainen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles