Ameeriklasest Venemaa asjatundja: piiririigid mängivad suhetes Venemaaga võtmerolli

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alexander John Motyl
Alexander John Motyl Foto: Wikipedia.org

Venemaa asjatundja, Ukraina juurtega USA poliitikaekspert Alexander John Motyl avaldas väljaandes Foreign Affairs artikli, milles seisab, et Venemaa piiriäärsed riigid mängivad selle suurriigiga suhtlemises võtmerolli.

Motyli arvates tuleks Venemaa piiri ääres asuvaid riike sõjaliselt aidata ja kaitsta.  

Ekspert viitab oma artiklis ka 1947. aastal väljaandes Foreign Affairs avaldatud USA politoloogi ja diplomaadi George Frost Kennani kirjutisele.

Motyli sõnul peavad Kennani tollased väited Nõukogude Liidu kohta paika ka tänapäeva Venemaa kohta, hoolimata sellest, et enam ei ole kommunistlikku režiimi.

Venemaa asjatundja arvates peaksid Euroopa ja USA juhid otsima Venemaaga suhtlemiseks ja Ukraina kriisi lahendamiseks näpunäiteid just Kennani seisukohtadest.

«Venelased usuvad seni, et nemad ja nende riik on maailmas kõige võimasamad ning lääs on vaenlane. Riik vajavat tugeva käega juhti, kes kaitseb Venemaa võimsust ning on lääne vastase võitluse eesotsas,» leiab Motyl.

Motyl jätkab, et lääs on Venemaa suhtes seni silma kinni pigistanud, kuid nüüd on aeg näha olukorda selgepilguliselt ning luua pikaajaline poliitiline platvorm, mille abil saab Venemaa võimalikke vallutusplaane ennetada.

Eksperdi arvates mängivad selles kõige tähtsamat rolli need riigid, mis on Venemaa lähedal ning mida ta võib tahta «alla neelata».

«Soome, Rootsi, Eesti, Läti, Leedu ja Moldova, võimalik, et ka Valgevene ja Kasahstan. Just need riigid on Venemaa kontrolli alla saamisel võtmerollis,» loetles Motyl.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles