ÜRO kliimafond on saanud rahalubadusi 9,3 miljardi dollari ulatuses

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rohelise kliima fondi logo
Rohelise kliima fondi logo Foto: ODD ANDERSEN/AFP

Berliini kliimakohtumisel andsid riigid lubadusi annetada kokku 9,3 miljardit dollarit nn Rohelise kliima fondi (GCF), mille eesmärk on aidata kliimamuutusest tingitud kerkivate temperatuuride ning looduskatastroofide all enim kannatavaid vaeseid riike.

Fond loodab koguda tegevuse alustamiseks aasta lõpuks 10 miljardit dollarit.

Ühtekokku loodetakse 2020. aastaks koguda 100 miljardit dollarit.

USA on lubanud 3 ja Jaapan 1,5 miljardit dollarit, Saksamaa ja Prantsusmaa kumbki 1 miljardi, Rootsi 500 miljonit dollarit. Väiksemaid summasid on pakkunud Šveits, Lõuna-Korea, Holland, Taani, Norra, Mehhiko, Luksemburg ja Tšehhi.

Berliini kohtumist võõrustanud Saksa keskkonnaminister Gerd Müller tervitas saavutust ja ütles, et inimkond peab võitlema kliimamuutuse vastu, et teda ei ootaks dinosauruste saatus.

GCF-i tegevdirektor Hela Cheikhrouhou kiitis riike muutunud suhtumise eest ja ütles, et viie kuuga on fondile lubatud rekordiline rahasumma.

Raha kulutatakse võrdselt nii kliimamuutusega kohanemisele kui selle mõju leevendamisele. Viimane on eriti oluline väikestes saareriikides ja Aafrika vaesemates piirkondades.

Edukas rahakogumisaktsioon annab enne detsembris Peruus ja aasta hiljem Prantsusmaal peetavaid rahvusvahelisi kliimakõnelusi usku, et süsinikusaastet õnnestub vähendada.

Fond loodi abiks riikidele, mis on kliimamuutuses kõige vähem süüdi, kuid sattuvad selle tõttu kõige suuremasse ohtu, seletas ta. Ohustatumaid riike aidatakse toetuste, laenude ja erakapitaliga, et viia läbi projekte nagu päikese- ja tuulepargid, puude istutamine ja katastroofikindla taristu väljaehitamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles