HRW nõuab Indoneesialt naispolitseinike neitslikkuse tuvastamise lõpetamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indoneesia naised sõjaväes.
Indoneesia naised sõjaväes. Foto: SCANPIX

Inimõigusorganisatsioon Human Rights Watch nõuab, et Indoneesia lõpetaks politseinikuks saada soovivate naiste neitslikkuse testimise.

HRW töötaja Andreas Harsono räägib, et mõned ametnikud põhjendavad testimist väitega, et sedasi saab prostituudid kandidaatide seast eemaldada, kirjutab Deutche Welle.

Möödunud nädalal avaldatud raportis süüdistab HRW Indoneesiat politseinikuks saada soovivate naiste alandamises, sundides neid laskma oma neitsilikkust testida. HRW raport tugineb kuues linnas naispolitseinike ja politseinikuks saada soovivate naistega tehtud intervjuudel ning neist selgub, et testimine on naistele sealjuures ka valulik ja traumaatiline.

Test tehakse värbamisprotsessi alguses, kandidaatide üldise füüsilise kontrolli ajal. Politsei meditsiinikeskuse personal viib neid teste läbi enamasti politseijõududele kuuluvates haiglates.

Raporti andmetel kasutatakse muuhulgas kurikuulsat niinimetatud kahe sõrme testi, mille abil peaks siis testi läbi viija katsudes aru saama, kas naise neitsinahk on terve ning ega ta pole liiga lõtvade tupelihastega, mis viitaks kombluse tuvastajate väitel samuti lõtvadele elukommetele.

Dokumendis tuuakse välja ka, et see on vastuolus Indoneesia politsei alusdokumentidega, kus on kirjas, et värbamisprotsess peab olema inimlik ja vaba diskrimineerimisest.

Deutche Wellele antud intervjuus rääkis HRW Indoneesia taedur Andreas Harsono, et mõned politseiametnikud ja politseijõudude arstid arvavad, et testid on vajalikud kutsealuste moraali kontrollimiseks.

Harsono sõnul selgus intervjuudest, et niinimetatud neitsilikkuse teste on Indoneesia politseijõududes juba aastakümneid läbi viidud. Näiteks rääkisid nad ühe 1965. aastal politseinikuks õppima asunud naisega, kes kinnitas, et ta pidi laskma oma neitsilikkust kontrollida. Selgus ka, et 1980ndate ja 1990ndate aastate lõpus püüdsid mitmed naised testide vastu protestida.

2009. aastal võeti vastu uus politseikadettide värbamist puudutav dokument, mis nõuab, et kandidaadid peavad osana üldfüüsilisest kontrollist käima günekoloogilisel läbivaatlusel. Seal ei mainita, et tegemist oleks neitsilikkuse testiga. Sellegipoolest ei ole nö vanad harjumused kuskile kadunud.

Kandidaadid järjestatakse pärast kõikide testide ja katsete läbimist vastavalt nende sooritusele ja füüsilisele seisundile antud punktidele. Neitsilikkust hinnatakse kindlal skaalal nagu kõike muud.

Paljud naised rääkisid HRWle, et niinimetatud test oli nende jaoks väga traumeeriv ja isegi valus kogemus. Samas on neidki politseinikuna töötavaid naisi, kes on uhked oma neitsilikkuse üle ning leiavad, et need, kes testide vastu protestivad, määrivad nende mainet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles