Fergusoni kohus ei süüdista politseinikku mustanahalise nooruki surmas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA Missouri osariigi vandekohus otsustas mitte esitada valgele politseiohvitserile Darren Wilsonile süüdistust mustanahalise teismelise Michael Browni surmavalt haavamises tänavu 9. augustil St Louise äärelinnas Fergusonis.

St Louise maakonna peaprokurör Bob McCullogh tegi otsuse teatavaks esmaspäeva õhtul.

Vandekohtu otsuse teatavakstegemise järel puhkes linnas vägivald. Rahulolematu rahvahulk rüüstas politseiautot, lõhkus vaateaknaid ning Fergusoni tänavatel kostsid lasud.

St. Louisi maakonna kohtu vandemehed otsustasid 18-aastase Michael Browni maha lasknud valgele politseinikule Darren Wilsonile süüdistust mitte esitada.

Maakonna peaprokurör Robert McCulloch ütles otsust põhjendades, et Wilson tegi Browniga rüselusse sattumise järel 12 lasku ning vandekohus ei näinud süüdistuse esitamiseks põhjust. Vandekohtule esitatud tõendid kinnitasid, et Wilson avas tule enesekaitseks rüseluse ajal, mis järgnes poeröövile reageerimisele, lisas ta.

Kohtuhoone ees otsust oodanud rahvahulk asus vahetult pärast otsust hoonet kividega loopima.

Protestijaid lõid sisse politseiauto aknad ning üritasid seda ümber lükata, kuid loobusid sellest ja panid sõiduki põlema. Võimude sõnul vastasid politseinikud pipragaasi ja suitsugranaatidega. Protestijate sõnul kasutati nende vastu pisargaasi. Mõnedel protestijatel õnnestus läbi tungida politsei barrikaadidest. Mõned loopisid neid kivide ja teiste esemetega.

Üheksast valgest ja kolmest mustanahalisest liikmest koosnev vandekohus oli käinud koos alates 20. augustist, et asja arutada.

Politseinikku oleks võinud oodata süüdistus esimese või teise astme mõrvas või surma põhjustamises.

Browni perekond ütles, et on sügavalt pettunud vandekohtu otsuses Wilsonile mütte süüdistust esitada, kuid kutsus vaoshoitusele.

«Me oleme sügavalt pettunud, et meie lapse tapja ei seisa silmitsi oma teo tagajärgedega,» ütles Browni perekond avalduses. «Kuigi me mõistame, et paljud jagavad meie valu, palume, et te kanaldaksite oma frustratsiooni viisidel, mis tooksid kaasa positiivse muutuse.»

Pinged Fergusonis lõid lõkkele pärast seda, kui politsei avaldas Browni surmavalt haavanud politseiniku nime, kes väitis oma raportis, et too oli enne seda poest sigareid varastanud. Ilmnes aga, et patrullautos istunud valge korravalvur ei teadnud röövist midagi, vaid peatas Browni sellepärast, et too kõndis keset teed ja häiris liiklust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles