Moldova president kutsus rahvast toetama euroopalikku tulevikku

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmised parlamendivalimised Moldovas.
Eelmised parlamendivalimised Moldovas. Foto: SCANPIX

Moldova president Nicolae Timofti pöördus täna kaaskodanike poole üleskutsega toetada 30. novembril parlamendivalimistel riigi euroopalikku tulevikku.

«Euroopa toetab Moldovat poliitiliselt, finantsiliselt ja majanduslikult. Meil tuleb olla järjekindel ja kinnitada ustavust euroopalikule kursile, ületada erimeelsused, olla ühtsed nende ees, kes ei soovi meile head,» ütles president telepöördumises.

Tema sõnul on euroopalikule teele asunud Moldova muutunud paremuse poole ja saanud šansi asuda Lääne-Euroopa tsiviliseeritud rahvaste kõrvale. «On tekkinud sadu kilomeetreid uusi teid, kümneid koole, lasteaedu, meditsiinikeskusi, on paranenud sotsiaalteenused. Me saime võimaluse vabalt Euroopas ringi reisida. Kuid me võime sellest kõigest ilma jääda, kui loobume eurolõimumisest,» hoiatas Timofti.

Tema sõnul osalevad valimistel ka sellised poliitilised jõud, mis tahaksid minna tagasi sogasesse ja vaesesse minevikku, millest Moldova vabanes suure vaevaga ja tohutute inimohvritega.

«Kahtlased isikud ja väljastpoolt rahastatavad parteid räägivad muudkui tolliliitudest ja illusoorsetest asiaatlikest projektidest, püüavad meid euroopalikult teelt kõrvale kallutada. Kuid ma pole kordagi kuulnud, et need libapoliitikud nõuaksid võõrvägede Moldovast lahkumist või kritiseeriksid saagikoristuse ajal kehtestatud põllutoodete ekspordikeeldu. Vastupidi, nad rõõmustasid embargo üle,» tõdes riigipea.

Tema hinnangul peab Moldova järgima Ukraina eeskuju, kes valis hiljutistel valimistel Euroopa-meelse parlamendi ja valitsuse.

Moldovas peetakse eeloleval pühapäeval, 30. novembril parlamendivalimised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles