Kellele kuulub Taaveti kuju?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia riigil ja Firenze linnal tekkis vaidlus kuulsa Taaveti kuju pärast
Itaalia riigil ja Firenze linnal tekkis vaidlus kuulsa Taaveti kuju pärast Foto: SCANPIX

Itaalia riigil ja Firenze linnal on tekkinud vaidlus kuulsa Taaveti kuju pärast.

Itaalia kultuuriministri Sandro Bondi arvates kuulub Firenzes asuv kuju riigile ning see tuleks Rooma viia, kirjutab The Telegraph.

Kultuuriministeeriumi juristide sõnul ei saa Taaveti kuju Firenzele kuuluda, kuna see Medicite suguvõsa omanduses olnud kuju on hiljem siirdunud riigilt riigile.

Firenze linnapea Matteo Renzi sõnul sai Taavetist koos teiste kunstiteostega linna omand kui Itaalia väikeriigid ühendati 1870. aastal ja Roomast sai pealinn.

Kultuuriminister Bondi arvates on Firenze linnapea Renzi teinud kärbsest elevandi ning ta tegi ettepaneku, et Taavet võiks olla ühisomand.

Renzi arvates soovib riik saada osa miljonitesse eurodesse ulatuvast piletitulust, mida seda kuju Firenzesse vaatama tulnud turistid toovad.

Taavet on renessansikunstniku Michelangelo marmorskulptuur, mis valmis aastatel 1501–1504. Seda peetakse üheks renessansiajastu meistriteoseks.

Skulptuur kujutab alasti Iisraeli kuningat Taavetit. Erinevalt varasemast traditsioonist kujutada Taavetit pärast võitlust Koljatiga, otsustas Michelangelo kujutada valmistumas otsustavaks võitluseks.

Skulptuuri algne asukoht oli Firenzes Piazza della Signoria esisel väljakul. Tänapäeval asub see Accademia di belle arti di Firenze galeriis.

Taaveti kuju kõrgus on 5,17 meetrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles