Kongo DVs võeti vahi alla kuus ukrainlasest ÜRO rahuvalvajat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kongo DV sõdur ÜRO rahuvalvajate sõiduki kõrval.
Kongo DV sõdur ÜRO rahuvalvajate sõiduki kõrval. Foto: SCANPIX

Kongo Demokraatlikus Vabariigis (DV) peeti Kongo sõjaväemundri ebaseadusliku omamise tõttu kinni kuus Ukraina kodanikust ÜRO rahuvalvajat.

Kuus ukrainlast võeti vahi alla riigi rahutus idaosas Gomas koos kongolasest vormide tarnijaga, ütles Kongo DV sõjaväe pressiesindaja kolonelleitnant Olivier Hamuli.

Riigis tegutseva ÜRO missiooni MONUSCO esindajad kinnitasid ukrainlaste kinnipidamist.

Ukrainlased moodustavad osa MONUSCO lennukite personalist ning riigi julgeolekujõud vahistasid nad «Kongo [sõjaväe] vormide omamise» tõttu, ütles missiooni pressiesindaja Charles-Antoine Bambara AFP-le.

«Nende väikebussist leiti kuus [president Joseph Kabila julgeoleku eest vastutava] sõjaväeüksuse vormi,» ütles Põhja-Kivu provintsi hõlmava sõjaväeringkonna komandör Emmanuel Lombe.

Ukrainlaste sõnul kavatsesid nad vorme kasutada missioonilt naasmise järel kodumaal jahi pidamiseks, lisas komandör.

Süüdistused langevad sõjaväe jaoks halvale ajale, sest julgeolekuolukord Põhja-Kivu provintsis ja selle pealinnas Gomas on jätkuvalt pingeline.

Provintsis paikneva Beni linna lähedal on oktoobrist saati hukatud rohkem kui 200 inimest. Rünnakutes süüdistatakse piirkonna viimast suuremat mässuliste rühmitust Uganda Vabastamise Rahvusarmeed (ADF-NALU).

MONUSCO kavatseb juhtumi asjus Kongo DV võimudega täielikku koostööd teha.

Bambara sõnul eeldatakse esialgu, et ukrainlased pole süüdi, kuid missioonil on personali väärkäitumise suhtes nulltolerants.

Enamik MONUSCO 20 000 pealisest väekontingendist paikneb riigi idaosas ning selle ülesandeks on kaitsta tsiviilelanikkonda 20 aastat maavaraderikkas piirkonnas tegutsenud relvarühmituste eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles