ISIS vitsutab vihatud lääne komme

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamiriigi pühasõdalased.
Islamiriigi pühasõdalased. Foto: SCANPIX

Millest unistab lahingumöllus pausi pidav džihadist? Maiustustest on lemmikuteks Snickers ja Bounty. Väga meeldivad Pringlesi krõpsud ja peale kulistamiseks Red Bull.

Tuhandete kaupa Süüriasse valgunud võitlejad tahavad küll rajada karmi ja kasinat kalifaati, kuid ometi lähevad neil silmad särama põlatud läänes valmistatud šokolaadide ja vidinate peale, kirjutab Financial Times.

Ühest küljest tuleb kohalikel elada pideva hirmu all, et ISISe mehed neil pead maha võtavad. Teisest küljest tuleb aga leida viis teenida elatist kolm aastat kestnud kodusõjast laastatud maal.

Paljud tunnistavad, et parim strateegia on tagada rõhujatele meelepärane toitlustus. Selleks tuleb varuda võimsates kogustes kartulikrõpse, šokolaadi, energiajooki ja alkoholivaba õlu.

Igale vallutatud alale toovad džihadistid kaasa suured majanduslikud muutused. Alkoholipoed ja kohvikud pannakse kinni, kuid rämpstoidu müütajad, riidepoed – eriti sellised, kus sõjaväe-stiilis rõivaid pakutakse – ning uusimate nutitelefonide pakkujad teenivad tagasihoidlikku kasumit.

«Neid snäkke siin varem kas ei teatud või olid need liiga kallis luksus... Aga kui võitlejad neid soovisid, siis ma küsimusi ei esitanud. Ma lippasin oma tarnija juurde ja andsin tellimuse sisse,» ütles poepidaja, kes kasutas varjunime Nassim. «Pringles? Snickers? ISISe poisid ostavad neid kastide kaupa, rindel jagamiseks.»

«Hinda nad üldse ei vaatagi,» ütles Raqqa riietemüüja Saleh. «Raha pole neile probleem.»

Raqqas küsib Qasim (varjunimi) purgi Red Bulli eest umbes 1,50 dollarit, Deir Ezzoris maksab toru Pringleseid ligikaudu 5,50 dollarit. Enamik süürlasi ajab praegu läbi keskmiselt 3 dollariga päevas. Viimatimainitud linnas on aga ISISe võitlejate vajaduste rahuldamiseks müügil isegi iPhone 6.  

«Nad valitsevad meid islami nimel, aga elavad ise head elu, sel ajal kui kõik teised kannatavad,» ütles Nassim. «Vahel mu kliendid ütlevad, et kui Allah tahab siis nad ehk söövad seda [rämpstoitu] ja saavad mürgituse. Aga midagi pole teha.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles