Pelttari: Soomes on sama palju välisspioone nagu külma sõja aegadel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oletatav spioon.
Oletatav spioon. Foto: SCANPIX

Soome kaitsepolitsei (Supo) peadirektor Antti Pelttari rääkis ringhäälingu YLE hommikuprogrammis, et välismaiste spioonide arv sarnaneb külma sõja aegse näitajaga.

«Helsingis on illegaalset luuret läbi viivaid inimesi. Ma ei hakka nende arvu ütlema,» rääkis ta. «Nende arv on sama suur nagu külma sõja aastatel.»

Pelttari ei tahtnud teleintervjuus paljastada riike, mis jäid eelmisel aastal vahele välisministeeriumi arvutisüsteemis nuhkimisega. Ka ei tahtnud ta avalikustada riigi nime, millelt Soome ametivõimud said vihje ministeeriumi arvutivõrgus askeldavate võõraste kohta.

Soome kommertstelekanal MTV kirjutas mullu oktoobris, et infoturbeeksperdid paljastasid välisministeeriumi arvutivõrgus ajalooliselt suuremahulise nuhkimisafääri, mis oletatavasti on kestnud neli aastat. Tõsised sissemurdmised tulid ilmsiks kevad-talvel.

Nuhkimises kahtlustati Venemaa ja Hiina luureteenistusi, kuid ametlikult midagi ei teatatud.

Spioneerimise sihtmärgiks oli kardetavasti Soome ja Euroopa Liidu infovahetus, kirjutas MTV.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles