Uruguay presidendivalimiste teise vooru võitis ekspresident Vázquez

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elected President Tabare Vazquez gestures during a celebration rally in Montevideo after knowing the results of a runoff election, November 30, 2014. Vazquez won back his old job as president of Uruguay in the runoff election on Sunday, allowing the leftist ruling coalition to extend its decade in power and roll out a law legalizing the production and sale of marijuana.  REUTERS/Carlos Pazos (URUGUAY - Tags: POLITICS ELECTIONS)
Elected President Tabare Vazquez gestures during a celebration rally in Montevideo after knowing the results of a runoff election, November 30, 2014. Vazquez won back his old job as president of Uruguay in the runoff election on Sunday, allowing the leftist ruling coalition to extend its decade in power and roll out a law legalizing the production and sale of marijuana. REUTERS/Carlos Pazos (URUGUAY - Tags: POLITICS ELECTIONS) Foto: STRINGER/URUGUAY/REUTERS

Eile peetud Uruguay presidendivalimiste teise vooru võitis ekspresident Tabaré Vázquez (74), vastaskandidaat Luis Lacalle Pou tunnistas kaotust.

Kui kokku olid loetud kõik valimissedelid, toetas Vázquez't 52,8 protsenti valimas käinutest Lacalle Pou 40,5 protsendi vastu.

Vázquez oli president ka aastatel 2005-2010. Tema valimisvõit pikendab vasakpoolse võimupartei Lai Rinne (Frente Amplio) võimuperioodi.

Vázquez kutsus valimisvõidu järel toetajatele peetud kõnes üles uuele lähenemisele riigi ees seisvate uute väljakutsetega toimetulemiseks.

«Minu võit ei tähenda jätku senisele poliitikale, sest Uruguay ei ole täna võrreldav 2005. või 2010. aastaga,» ütles Vázquez.

Endine riigipea lubas kõnes rahvale rohkem vabadusi ja õigusi, aga ka edasist majanduslikku, sotsiaalset ja kultuurialast arengut.

Vázquez ja tema erakonnakaaslasest praegune president José Mujica pole alati olnud ühel meelel, muuhulgas marihuaana legaliseerimise küsimuses.

Eksgerilja ja oma tagasihoidliku elamisviisi poolest tuntud Mujica juhtimisel legaliseeriti abort, samasooliste abielud ja marihuaana müümine.

Vázquez'e sõnul on tema poliitika prioriteetideks haridus, taristu ja avalik julgeolek.

Presidendi vahetumisega võib marihuaana legaliseerimine sattuda löögi alla.

Parlamendis 2013. aastal vastu võetud seadus võimaldab ka luua kanepikasvatajate ja kasutajate klubisid ja ühendused ning apteekidel müüa registreeritud kasutajatele kuni 40 grammi marihuaanat kuus.

Uruguay on esimene riik maailmas, mis püüab reguleerida kanepi kasvatamist ja müüki üleriigilises ulatuses.

Vázquez'e esimese ametiaja üheks peamiseks prioriteediks olid tubakavastased seadused ning kandidaadina suhtus ta kanepi suitsetamisse vaenulikult. Tema sõnul on apteekides marihuaana müümine uskumatu ja valituks saamise korral teeb ta seaduses mis tahes vajalikud muudatused.

Kuigi seadus jõustus aprillis, siis selle rakendamine on veel algstaadiumis.

Vázquez murdis 2005. aastal riigis 174 aastat kestnud kahe partei «Punaste» ja «Valgete» (nüüdsest ametliku nimega Rahvuspartei) valitsusaja.

Lacalle Pou on «Valgete» kandidaat.

Lai Rinne asutati vasakpoolse koalitsioonina 1971. aastal ja selle tegutsemine keelustati diktatuuri ajal aastatel 1973.-85. Pärast diktatuuri lõppu veedeti 20 aastat opositsioonis ning 2005. aastal valiti presidendiks Vázquez.

Tema juhtimisel taastati 2002. aasta kriisis kannatada saanud majandus, karmistati suitsetamise-vastast seadusandlust ja edendati programmi, millega taheti anda igale riigikooli õpilasele sülearvuti. Ametist lahkudes oli Vázquez'e toetus 60 protsenti.

Uruguay majandus kasvab juba 10 järjestikust aastast ning mullu oli kasv 4,4 protsenti.

Esimeses voorus kogus Vázquez 45,5 protsenti häältest, edestades 30,9-protsendise häälesaagiga teiseks jäänud Lacalle Pou'd.

«Valgete» kandidaati asus teise valimisvooru eel toetama esimeses voorus 12,9 protsendiga kolmanda koha saanud paremtsentrist Pedro Bordaberry, kuid Vázquez'e alistamiseks sellest ei piisanud.

FA säilitas 26. oktoobril toimunud parlamendivalimistel esinduskogus enamuse ning Mujica võitis Uruguay parlamendi ülemkojas senatikoha.

Valimistel sai osaleda ligikaudu 2,6 miljonit inimest ning hääletamine oli kohustuslik.

Uue presidendi ametiaeg algab 1. märtsil 2015.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles