Putin: South Streami projekt peatatakse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: SCANPIX

Venemaa president Vladimir Putini sõnul peatatakse South Stream gaasitoru projekt ja koostööd võidakse hakata tegema Türgiga.

Putin kohtus täna oma Türgi ametivenna Recep Tayyip Erdoğaniga. Putini sõnul ei saa Venemaa South Streami projekti teostada Euroopa Liidu (EL) vastasseisu tõttu. Gaasitoru oleks liikunud Musta mere kaudu Bulgaariasse ja sealt edasi Lõuna-Euroopasse.

Vene president süüdistas Bulgaariat ehituse tõkestamises. «Arvestades asjaoluga, et me pole Bulgaarialt siiani heakskiitu saanud, siis meie hinnangul ei saa Venemaa praegustes tingimustes selle [South Stream] projekti elluviimisega jätkata,» ütles Putin.

Moskva kavatseb suurendada gaasitarnet Türki 3 miljardi kuupmeetri võrra ja tarnitud gaasi hinda alandatakse kuue protsendi võrra.

Lisaks võidakse riikidevahelise koostööna luua uus maagaasi sõlm Türgi-Kreeka piirile, ütles Vene president.

Venemaa ja Türgi seadsid eesmärgiks kahepoolse kaubanduse mahtu suurendada 2020. aastaks 33 miljardilt dollarilt (26 miljardit eurot) 100 miljardile dollarile (80 miljardit eurot).

Tegemist on liidrite esimese vahetu kohtumisega pärast seda, kui Erdoğan augustis peaministri kohalt presidenditoolile liikus, korrates Putini käiku 2012. aastast.

Kommentaatorid on sageli märkinud sarnasusi 60-aastase Erdoğani ja 62-aastase Putini vahel, keda mõlemat süüdistatakse välismaal autoritaarsuses, kuid kellel mõlemal on kodumaal märkimisväärne toetusbaas.

Venemaal ja Türgil on hoolimata vaidlustest Süüria ja Ukraina kriisi üle õnnestunud seni säilitada tugevad kahepoolsed suhted.

Kurdi separatismiga silmitsi seisev Ankara oli kevadel teravalt vastu Krimmi annekteerimisele. Murelikuks on Türgi valitsust teinud krimmitatarlaste väidetav tagakiusamine Kremli-meelsete võimude poolt.

Eri meelt on riigid ka Süüria konflikti osas, kus Putin on president Bashar al-Assadi viimane suur liitlane, Erdoğan aga nõudnud Süüria liidri viivitamatut ametist lahkumist.

Kuid need vaidlused ei näi olevat kahjustanud teisi koostöö aspekte -- Türgit külastab igal aastal enam kui neli miljonit Vene turisti ja Venemaa ehitab 20 miljardi dollari suuruse projekti raames Türki esimest tuumaelektrijaama.

«Türgi-Venemaa suhted on stabiilsed, jätkusuutlikud ega sõltu hetkeolukorrast,» lausus Putin visiidi eel usutluses Türgi uudisteagentuurile Anatolia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles