Väljaanne: natsi-Saksamaa üks tagaotsitavamaid sõjakurjategijaid suri Süürias

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alois Brunner
Alois Brunner Foto: SCANPIX

Iisraeli väljaande Times of Israel andmetel suri natsi-Saksamaa sõjakurjategija Alois Brunner neli aastat tagasi Süürias.

1912. aastal Austria-Ungari keisririigis Nadkutis sündinud mees võis surra 2010. aastal Süürias Damaskuses, edastab Helsingin Sanomat.

Brunnerit tuntakse kui holokausti ühe täideviija Adolf Eichmanni nõunikku ning Prantsusmaal olnud kurikuulsa Drancy koonduslaagri komandanti.

Brunner liitus natsionaalsotsialistliku parteiga 1931. aastal ning tegi kiiret karjääri saades juba 1938. aastal Austrias vastutavaks juutide hävitamise plaani elluviimise eest.

Bruner oli Pariisi lähedal asunud Drancy koonduslaagri komandant 1943. aasta juunist kuni 1944. aasta augustini ning arvatakse, et ta on isiklikult vastutav vähemalt 140 000 Euroopa juudi surmalaagritesse toimetamise ja hävitamise eest.  

Ta mõisteti Prantsusmaal tagaselja 1954. aastal inimsusevastaste kuritegude eest surma.

Brunner kaotas 1961. ja 1980. aastal toimunud pommiplahvatustes vastavalt silma ja vasaku käe sõrmed Iisraeli luure Mossadi poolt saadetud pommkirjade tõttu.

2003. aastal kirjeldas Briti väljaanne The Guardian Brunnerit kui kõige tagaotsitavamat natsikurjategijat.

Briti luurel oli andmeid, et 2001. aastal elas Brunner Süürias, kuid 2012. aastaks arvati ta olevat surnud, kuna tema kohta edasised andmed puudusid.

Brunner kadus pärast Teist maailmasõda ning väidetavalt suundus Itaalia Rooma kaudu Egiptusesse ning sealt Süüriasse, kus ta hiljem oli diktaator Hafez al-Assadi kaitse all. Eelmise juhi poeg, praegune Süüria juht Bashar al-Assad ei saatnud Brunnerit võimule saades riigist välja.

Brunner elas Süürias väidetavalt nime all Georg Fischer.

1987. aastal andis Brunner Süüriast USA väljaandele Chicago Sun Times telefoniintervjuu, milles sõnas, et juudid olid surma ära teeninud ning ta ei kahetse mitte midagi ja on vajadusel valmis seda kõike uuesti tegema.

Brunner arvatakse olevat maetud Damaskusesse.

Teise maailmasõja natsikurjategijaid jahtiv Efraim Zuroff on veendunud, et nüüdseks on Brunner surnud. Tema sõnul ei ole kurjategija kohta kohtumeditsiinilisi dokumente, kuid ta on kindel, et Brunner suri hiljuti eaka mehena.

Zuroffi sõnul põhineb tema informatsioon anonüümsel Saksa luureallikal. Tegemist on agendiga, kes varem oli pikka aega Lähis-Idas.

Iisraelis Jerusalemmas Simon Wiesenthali keskust juhtiv Zuroff on maailma kõige kuulsam natsikurjategijate otsija.

Iisraeli luure Mossad tabas juutide hukkamise peaorganisaatori Adolf Eichmani 1960. aastal Argentinas. Ta viidi Iisraeli, kus pärast kohut ta 1962. aastal hukati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles