Mihhail Hodorkovski: Venemaa avas Pandora laeka

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Hodorkovski
Mihhail Hodorkovski Foto: SCANPIX

Venemaa endine suurärimees ja miljardär Mihhail Hodorkovski sõnas eile Euroopa Parlamendi väliskomisjonis esinedes, et president Vladimir Putini juhitav Venemaa on Euroopale suur oht.

Hodorkovski sõnul on Venemaa avanud Pandora laeka ja tekitanud kriisi, kirjutab Helsingin Sanomat.

«Venemaa võimud arvavad, et neil on õigus kaitsta oma sotsiaalmajanduslikke huve teiste riikide huvide arvelt. Tegelikkuses peaks venelased otsima kompromisse, sest muidu võib tekkida globaalkriis,» teatas Hodorkovski.

Hodorkovski käsitles oma ettekandes ka selle aasta kevadel Venemaa poolt Krimmis läbi viidud sõjalist operatsiooni ja poolsaare annekteerimist ning Venemaa toetust Ida-Ukraina separatistidele.

Hodorkovski on endine naftafirma Jukos omanik ning kunagi oli Venemaa kõige jõukam inimene. 2000. aastate alguses, kui Venemaal sai võimule Vladimir Putin, muutus Hodorkovski opositsionääriks.

Vene võimude survel mõistis kohus Hodorkovski majanduskuritegude tõttu vangi. Putin andis talle möödunud aasta lõpul armu, ta vabanes ning lahkus Venemaalt.

Mitmed Vene ja välisriikide politoloogid peavad Hodorkovskiga juhtunut poliitiliseks nõiajahiks.

Šveitsis elav Hodorkovski on Venemaa poliitikasse tagasi tulemas läbi oma asutatud liikumise Avatud Venemaa.

Eile oli europarlamendis neid, kes arvasid, et kunagi saab Hodorkovskist Venemaa president.

Hodorkovski arvates kestab Putini võim veel umbes kümme aastat ning Euroopa Liidul tasuks olla valmis nii Venemaal tekkivaks kriisiks kui Putini järglase sammudeks.

«Pärast Putinit ja võimuvahetust jääb Venemaa ikka alles. Venemaa otsib siis oma kohta. Küsimus on selles, kui palju Putin tekitab kahju ja mida teeb ta järglane presidendiametis,» selgitas endine suurärimees.

Hodorkovski loodab, et Euroopa Liit suudab tavavenelastele selgitada, et nende  kehtestatud majandussanktsioonid on suunatud Vene eliidi, mitte rahva vastu.

Hodorkovski arvates ei ole venelased kursis sellega, kuidas võimuladvik aina enam rikastub ning kuidas need isikud oma vara Euroopas peidavad.

«Kui venelastele saaks tõestada, kuhu riigi raha tegelikult läheb, siis oleks see neile üsna šokeeriv,» teatas Hodorkovski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles