Nafta, rubla ja Putin liiguvad 63 suunas

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin G20 kohtumisel Brisbane'is.
Vladimir Putin G20 kohtumisel Brisbane'is. Foto: SCANPIX

Mis on ühist Vladimir Putinil, nafta hinnal ning rubla kursil dollari suhtes? Nad kõik saavad järgmisel aastal 63, kõlab Kremlis ringiliikuv nali.

Samal ajal kui Venemaa majandus siseneb esimesse langusse viimase viie aasta jooksul, rubla kurss langeb üha uutele ja uutele rekordmadalatele tasemetele ning raha läheb riigist välja, Putini toetajad koonduvad tihedamalt tema ümber ning ta on kindel, et alates 2018. aastast istub presidenditoolil veel kuus aastat, vahendab Bloomberg, kes on rääkinud vähemalt viie Putini lähedal seisva allikaga.

Putin saab 63-aastaseks 7. oktoobril, Brenti nafta hind langes sel nädalal viie aasta madalaimale tasemele 67,53 dollarini barrel ning rubla kurss langes 54 rublani dollar, mis tähendab, et nalja teostumiseks oleks vaja vaid 14-protsendilist langust.

Putini anonüümseks soovida jäänud sõber ütles uudisteagentuurile, et sanktsioonid ei tööta, sest USA ja Euroopa Liit ei mõista venelaste mentaliteeti ning ta tõi näiteks kaks aastat kestnud Leningradi blokaadi Teise maailmasõja ajal.

«Lääs eksib Putini ja tema siseringi motivatsioonides,» ütles Moskvas asuva rahvusvahelise poliitilise analüüsi juht Jevgeni Mintšenko. «Nad arvavad, et Putin on ärimees, et tema jaoks on kõige tähtsam raha ning tema ja ta liitlaste finantsiline survestamine murrab ta,» lisas ta.

«Inimese arvavad, et enda kannatatuse tunnistamine pole patriootlik,» lisas mõttekoja Levada keskuse asedirektor Aleksi Graždankin. «See näitab vaimset keskendumist vastuseisuks välissurvele ning sanktsioonide ignoreerimisele. Rahva taoline meelsus võib kesta mitte kuid, vaid terveid aastaid,» lisas ta.

Leningradi blokaadi üle elanud Putini sõber ütles, et kõige raskem on Venemaa eliidi jaoks see, et paljud neist ei saa reisida, ehkki tema sõnul on neil küllalt teha ka Venemaal.

Kui neil pole võimalik minna Alpidesse, lähevad nad hea meelega ka Kamtšatka mägedesse, lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles