Armeenia ja Venemaa uuendavad sõjalist lepet

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Armeenia sõdurid tänavu 9. mail Moskvas paraadil.
Armeenia sõdurid tänavu 9. mail Moskvas paraadil. Foto: SCANPIX

Venemaa pikendab Armeenias asuva sõjaväebaasi lepingut 2044. aastani ja võtab endale uue rolli selle riigi julgeoleku tagamises, teatas täna Armeenia välisminister Eduard Nalbandian.


Uudistevõrgu AFP teatel kirjutab sel nädalal Armeeniat külastav Venemaa president alla lepingule, mis pikendab nende sõjaväebaasi kasutusõigusi 24 aasta võrra ning muudab ka selles riigis teeniva umbes 3000 Vene sõduri staatust. «Varem oli leping tehtud 25 aasta peale, kuid nüüd kehtib alates 1995. aastast 49 aastat,» teatas Nalbandian.

Armeenia välisministri sõnul on see kokkulepe nii Venemaa kui nende riigi julgeoleku huvides ning sellega võtab Venemaa endale ka kohustuse aidata armeenlasi moodsa sõjalise varustuse hankimisel.

See samm teeb AFP hinnangul tõenäoliselt murelikuks Armeenia naaberriigi Aserbaidžaani, kes on kaitsekoostöös panustanud pigem NATO-le. Pinged Mägi-Karabahhias on jätkuvalt üleval. 1990ndate alguse sõjaga eraldasid armeenia separatistid selle ala Bakuu kontrolli alt, konflikt nõudis umbes 30 000 inimelu.

Viimastel aastatel on Mägi-Karabahhias surma saanud vähemalt kümme Armeenia ja Aserbaidžaani sõdurit. Bakuu on korduvalt ähvardanud, et võtab separatistliku piirkonna tagasi jõuga ning viimastel aastatel ühtlasi rohkem kui kahekordistanud oma kaitsekulutusi.

Medvedev saabub Armeeniasse visiidile homme ja jääb sinna ka nädalalõpul toimuvale Moskvast ja tema satelliitidest koosneva Kollektiivse Julgeolekuleppe Organisatsiooni mitteametlikule tippkohtumisele.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles