Fannie ja Freddie nüüd ja igavesti?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hüpoteegipanga Freddie Maci peakorter Virginias.
Hüpoteegipanga Freddie Maci peakorter Virginias. Foto: Reuters / Scanpix

USA rahandusministri Tim Geithneri sõnutsi tuleks kodulaenufirmade Fannie Mae ja Freddie Maci kapitaalremonti teostada ülima ettevaatlikkusega.

Kuna Ameerika eluasemeturg on karm, tuleb ka hüpoteegiintressid võimalikult madalal hoida, leiab minister.

Geithner mainis kahjumlike laenufirmade reformi arutamiseks kokkukutsutud konverentsil ka seda, kui «oluline on hakata võõrutama turgusid riiklikest programmidest ning teha ruumi erasektorile, et viimane hüpoteegiärisse tagasi tuleks».

Kuid ta lisas: «Meil tuleb aga kindlasti tagada madalad intressid. Kogu selle üleminekuaja juures on oluline, et inimesed soodsalt laenu saaksid. Riiklikke laenuportfelle tuleks tühjendada väga ettevaatlikult.»

Alates hetkest, mil Fannie Mae ja Freddie Mac riigi kontrolli alla võeti – aastal 2008 – on nad kahepeale kokku ligikaudu 150 miljardit dollarit kahjumit tekitanud.

Wall Streeti reformist jäeti see probleem välja, nüüd on Fannie ja Freddie aga tõusnud majandus- ja rahanduspoliitika prioriteediks number üks.

Obama administratsioon peaks oma reformikava välja käima jaanuaris. Geithner ütles, et «kõige mõistlikum on ilmselt luua uus, hoolikalt läbimõeldud garantiide süsteem». 

Ilma riigi toetuseta «oleksid majanduslangused tulevikus veelgi tõsisemad», kuna eluasemehinnad langeksid veelgi järsemini ja finantsvarade kahjustused kujuneksid rängemaks, selgitas Geithner.

Konverentsil osalenud nii vasak- kui parempoolsete vaadetega akadeemikud, pankurid ja erainvestorid olid pealtnäha nõus, et konkreetne valitsuse garantii oleks vajalik. Vaieldi aga selle üle, kuidas garantii välja peaks nägema ja kui suur ta peaks olema.

New Yorgi ülikooli linnaplaneerimise ja avaliku korra professor Ingrid Gould Ellen ütles, et garantiid võiks pakkuda vaid kõige lihtsamatele standardhüpoteekidele ning seda tohiks rakendada vaid katastrofaalsete kahjumite korral.

Alex Pollock konservatiivsest uuringufirmast American Enterprise Institute, keda tuntakse kui hüpoteegituru erastamise propageerijat, ei välistanud riigigarantiide vajalikkust, kuid täpsustas, et neid tohib lubada vaid nõuetele vastavate hüpoteekide puhul ning summad ei või ületada osariikide keskmist eluasemehinda. See tagaks, et kodude soetamisel saavad abi väiksemapalgalised, mitte rikkad inimesed.

Pollock pani ette, et Fannie Mae ja Freddie Mac tuleks lammutada kolmeks. Üks osa tuleks erastada, teine liita eluasemeministeeriumiga. Kolmas osa – täpsemalt eluasemebuumi päevil kuhjunud hapud laenud – tuleks likvideerida.

Maailma suurima võlakirjafondi Pimco asutaja ja juht Bill Gross ütles aga, et erasektori tõsist tagasitulekut oodata oleks «ebarealistlik». «Kas see meile nüüd meeldib või mitte, aga valitsusest me hüpoteeguturul lahti ei saa,» ütles Gross.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles