Peking lubas lõpetada hukatud vangide kasutamise elundidoonorina

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noor hiinlane näitab armi, mille põhjuseks on maksasiirdamisoperatsioon.
Noor hiinlane näitab armi, mille põhjuseks on maksasiirdamisoperatsioon. Foto: SCANPIX

Hiina kavatseb alates järgmisest kuust lõpetada hukatud vangide kasutamise elundidoonorina, teatas neljapäeval rahvavabariigi ajaleht.

Peking on säärase praktika lõpetamist lubanud ka varem.

Hiinas on nõudlus elundite järele suur ja vangid on olnud üheks põhiliseks organite allikaks juba aastaid.

Rahvusvaheliste inimõigusorganisatsioonide sõnul pole Hiina võimud elundite väljalõikamiseks vangidelt ega nende perekondadelt luba küsinud.

Riik lõpetab hukatud vangide elundidoonorina kasutamise lõplikult, teatas päevaleht Metropolis Daily.

Edaspidi hakatakse elundeid loovutama vaid vabatahtlikult, vahendas päevaleht riikliku doonorite komitee juhti Huang Jiefud.

Hiinas keelustati organitega kaubitsemine 2007. aastal, kuid nõudlus ületab 1,3 miljardi suuruse elanikkonnaga riigis kaugelt pakkumise.

Elundi siirdamist ootab Hiinas umbes 300 000 inimest aastas, kuid läbi viiakse ainult 10 000 vastavat operatsiooni.

Doonorlus pole riigis ka populaarne, kuna paljud hiinlased arvavad, et nad sünnivad pärast surma uuesti ning neil läheb oma organeid vaja. Samuti heidutab inimesi ebaõiglane ning korruptiivne organite annetamise süsteem

Eelmisel aastal hukati Hiinas 2400 inimest, mis on 20 protsenti vähem kui 2012. aastal ning märkimisväärselt vähem võrreldes 12 000 hukatuga aastal 2002.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles