Lech Walesa: ei ole Euroopat ilma Türgita

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lech Walesa
Lech Walesa Foto: SCANPIX

Poola endine president ja Nobeli rahupreemia laureaat Lech Walesa teatas täna, et Euroopa Liit peaks Türgi liikmeks võtma.

«Pole Euroopat ilma Türgita,» ütles Walesa intervjuus uudisteagentuurile AFP. «Türgi peaks järk-järgult jõudma Euroopa arengutasemele ja homme liituma.»

Türgi alustas ELiga liitumiskõnelusi 2005. aastal, kuid need on edasi liikunud teosammul. Osaliselt on selle taga Prantsusmaa ja Saksamaa, kes ei soovi 75 miljoni inimese, enamjaolt moslemitega rahvastatud riiki ühendusse vastu võtta.

Katoliiklase Walesa sõnul ei tohiks Türgi liikmesuse üle otsustamisel religioonil põhinevad (vastu)argumendid aga mingit rolli mängida.

«Piirid ja lõhed on viinud konfliktini, eriti usulisest küljest. Religiooni on ära kasutatud,» ütles ta. «Religioon naaseb oma õigesse kohta. Inimesed saavad aru, et tegelikult on Jumal kõigis religioonides sama, kuid usul on liiga palju kaitsjaid.»

Tuleva aasta teises pooles ELi eesistuja kohuseid täitev Poola on sarnaselt Eestile Türgi vastuvõtmise poolt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles