Juncker: Venemaa on ELi strateegiline probleem

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker ambitsioonika investeerimiskava väljakuulutamisel europarlamendis.
Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker ambitsioonika investeerimiskava väljakuulutamisel europarlamendis. Foto: FREDERICK FLORIN / AFP

Venemaa on Ukraina kriisiga seoses muutunud Euroopa Liidule strateegiliseks probleemiks, kuid Brüssel teeb tööd selle nimel, et Moskva taas oma partneriks muuta, ütles täna Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker.

«Jah, Venemaa on praegu strateegiline probleem ning ma loodan, et homme saab Venemaast strateegiline partner,» lausus Juncker pärast Bulgaaria peaministri Bojko Borissoviga peetud kõnelusi, mis keskendusid South Streami gaasitoru projekti peatamisele.

Junckeri sõnul on võimalik, et miljardeid dollareid maksev South Streami projekt millalgi siiski teoks saab, ehkki Vene president Vladimir Putin otsustas ootamatult sellele selja keerata. Bulgaaria on Euroopasse gaasi tarniva torujuhtme projekti katkijäämise läbi enim kannatav riik.

«Komisjon teeb kõik, mis sellest aspektist tema võimuses,» kinnitas Juncker.

Ajakirjanikud palusid Junckerilt kommentaari Poola endise peaministri, nüüdse Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tuski esmaspäevasele avaldusele ajalehes Financial Times, et Venemaast on saanud strateegiline probleem.

Venemaa ja EL allkirjastasid pärast külmasõja lõppu ja Nõukogude Liidu lagunemist 1994. aastal strateegilise partnerluse leppe, mis aga Vene vägede Ukrainasse tungimisega on kahtluse alla sattunud. EL ja USA on kehtestanud Venemaale majandussanktsioonid.

Uueks hoobiks suhetele sai Putini otsus loobuda South Streamist, mis pidanuks toimetama Vene gaasi Euroopasse Ukrainat läbimata. Põhjenduseks väideti, et Brüssel blokeerib projekti.

Bulgaaria peatas tööd South Streami kallal juba enne Putini otsust, sest EL süüdistas Sofiat ehituslepingute sõlmimises ühenduse konkurentsireeglite rikkumises.

Juncker ütles, et ELil on kavas arutada South Streami küsimust 9. detsembril. «South Streami on võimalik ehitada. Tingimused on olnud selged juba pikka aega, uut ei ole siin midagi. Pall on Venemaa väljakupoolel.»

«Meie oleme valmis ja ettevalmistustööd käivad.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles