Leedu Venelaste Liit taunis läbiotsimisi kahes venekeelses koolis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene lipp.
Vene lipp. Foto: SCANPIX

Läbiotsimised kahes Vilniuse venekeelses koolis on suunatud Leedu vene kogukonna diskrediteerimisele, teatas Leedu Venelaste Liit (LVL) neljapäeval.

«Leedu Venelaste Liit mõistab teravalt hukka korrakaitseorganite PR-kampaania, mille raames korraldati pealinna Vassili Katšalovi nimelises gümnaasiumis ja Sofia Kovalevskaja nimelises keskkoolis läbiotsimised seoses millegagi, mida riigi julgeolekuteenistus on teadnud juba mitu aastat. LVLi juhid on seisukohal, et seda tehakse eesmärgiga kujundada negatiivset hinnangut ja diskrediteerida Leedu vene diasporaad,» seisab avalduses, mille on allkirjastanud liidu liidrid ja parlamendiliikmed Sergei Dmitrijev ja Larissa Dmitrijeva.

«Miks ootasid õiguskaitse- ja julgeolekuasutused praeguseni, ehkki teadsid laste reisidest poolsõjaväelistesse Sojuz-laagritesse? Reaktsiooni ei tulnud isegi pärast laste naasmist. See polnud esimene kord, mil nad seal käisid. Miks oli läbiotsimiste ajastus nii vale - tundide ajal? Olen veendunud, et niisuguste tegude ainus eesmärk on luua venekeelsetele isikutele Leedu vaenlaste maine,» ütles Dimitrijev avalduses.

Vilniuse ringkonna prokuratuuri ja politsei töötajad tegid kolmapäeval läbiotsimise kahes Leedu pealinna venekeelses koolis, mis on saatnud õpilasi sõjalistesse noortelaagritesse Venemaal.

«Meie huvi on suunatud koolidirektorite ja ühe õpetaja vastu. Prokuröridel ei ole kooliõpilaste vastu midagi,» ütles Vilniuse peaprokurör Ramutis Jancevičius kolmapäeval pressikonverentsil, lükates ümber Vene meedia teated õpilastele riigireetmissüüdistuse esitamisest.

Esialgu ei ole kellelegi kahtlustusi esitatud ning kedagi pole ka vahi alla võetud. Läbiotsimine koolitunde ei seganud.

Leedu prokuratuur alustas oktoobrist kohtueelset uurimist seoses teisele riigile võimaliku abi andmisega tegutsemisel Leedu vastu.

Tookord sai teatavaks, et Vilniuse venekeelsete koolide õpilased osalesid Venemaal sõjalises laagris «Sojuz».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles