Putin: n-ö välisagentide seadus kaitseb Venemaa suveräänsust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene president Vladimir Putin koos inimõiguste ombudsmani Ella Pamfilovaga.
Vene president Vladimir Putin koos inimõiguste ombudsmani Ella Pamfilovaga. Foto: SCANPIX

Poliitikas tegutsevate vabaühenduste n-ö välisagendi staatust käsitlev seadus vajab tegelikkusele vastamiseks täiustamist, ütles Vene president Vladimir Putin reedel, kuid kinnitas, et selle eesmärk ei ole inimõigusaktiviste alandada.

Vene seadused nõuavad välismaalt raha saavatelt vabaühendustelt endi välisagendiks registreerimist.

«Mitte keegi ei püüa kedagi solvata ega alandada. Kui te panite tähele, ja te viitasite just minu eilsele kõnele, siis ma ütlesin, ja see on minu sügav veendumus, et «Venemaa kas jääb suveräänseks riigiks või lakkab eksisteerimast»,» ütles Putin inimõigus-, laste õiguste ja ettevõtlusõiguste ombudsmani Ella Pamfilovaga kohtudes.

President kommenteeris Pamfilova soovitust parandada n-ö välisagentide seadust, et «see ei alandaks inimõigusaktiviste ja laseks inimestel normaalselt oma tööd teha».

Putin rõhutas, et Venemaa peab oma saatuse ise otsustama. «Me peame ise oma elu korraldama, peame reageerima ise probleemidele, mida on rohkesti, ja tegema seda oma riigis.»

Ta nõustus Pamfilova sõnadega, et seadus vajab parandamist. «See ei ole ideaalne ja ei vasta ilmselt mõnes aspektis tänapäeva tegelikkusele.»

Putin tegi inimõigusaktivistidele ettepaneku ühiselt probleemile lahendust otsida.

Venemaa jaoks on suveräänseks riigiks jäämine eriti tähtis, erinevalt mõnest väiksemast riigist, millel ei ole suveräänseid juuri ja mis võivad hõlpsasti taustsüsteemi muuta, rõhutas ta. «Venemaal ei ole see võimalik. Meie laguneme, kui me ei ole suveräänsed, kas vaikselt või tragöödiaga. Kumbki võimalus ei ole vastuvõetav.»

Välisagentide seaduse esialgne eesmärk oli takistada välisriikide sekkumist Venemaa poliitilisse ellu, seletas Putin.

«Kui siseriiklikke poliitilisi protsesse rahastatakse välismaalt, siis ma võin teile kinnitada, et mida nad ka ei räägiks, täidavad nad oma eesmärke, mitte meie riigi huve. Muide, mõnikord langevad need kokku, aga sagedamini ei lange.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles