Gazprom: South Streami projekt on lõplikult päevakorrast maas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sümboolne South Streami gaasitoru ehituse algus 31. oktoobril 2013.
Sümboolne South Streami gaasitoru ehituse algus 31. oktoobril 2013. Foto: AFP / Scanpix

Gazpromil ei ole kavatsust South Streami gaasitoruprojektist loobumise otsust muuta, sest Euroopa ametiisikute ennustamatud otsused ei võimalda kindlust projekti elluviimise asjus, ütles Vene gaasikontserni tegevjuht.

«Jah. See on lõplik otsus. South Streami teema on suletud. Teema on absoluutselt lõplikult suletud,» ütles Miller usutluses Vene telekanali Rossija 1 saatele.

Milleri sõnul tuleneb otsus sellest, et projektiga on võimatu viivituste ja takistuste oludes edasi minna. «Euroopa Parlament ja Euroopa Komisjon survestasid Bulgaariat sellele ehitusluba mitte andma,» sõnas ta.

Gazpromi juhi sõnul ei ole projektiga viimase poole aasta jooksul edasi liigutud. «Öelda, et pall on Vene väljakupoolel, on süü asetamine kellelegi teisele.»

Milleri sõnul raiskas Venemaa sellele projektile aega ja raha, ent õppis seeläbi tundma Euroopa Liidu bürokraatiat. «Kes garanteerib, et sellised juhtumid tulevikus ei kordu?»

Vene president Vladimir Putin teatas 1. detsembril Türgis visiidil viibides, et Venemaa peatab South Streami ehitamise Bulgaaria positsiooni tõttu.

Venemaal oli Austria, Bulgaaria, Itaalia ja Ungariga sõlmitud kokkuleppe, mille kohaselt pidanuks South Stream alates 2018. aastast tarnima Musta mere kaudu Euroopasse 63 miljardit kuupmeetrit Vene gaasi aastas.

Torujuhtme eesmärk oli transportida Vene gaasi läbi Musta mere Bulgaariasse ja sealt teistesse Euroopa riikidesse, jättes kõrvale Ukraina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles