Valge Maja: raport CIA piinamiste kohta esitatakse teisipäeval

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valge Maja.
Valge Maja. Foto: SCANPIX

USA senati kauaoodatud raport terrorismis kahtlustatute brutaalsest ülekuulamisest Luure Keskagentuuri (CIA) töötajate poolt avaldatakse teisipäeval, teatas Valge Maja esmaspäeval.

Kuigi ulatuslikult redigeeritud, annab raport hukkamõistva hinnangu salaprogrammi kohta, mille raames kuulati üle rohkem kui 100 isikut, kasutades võtteid, mida president Barack Obama on juba nimetanud piinamiseks.

«Me oleme kuulnud komiteelt, et nad kavatsevad avaldada raporti homme,» ütles Valge Maja kõneisik Josh Earnest ajakirjanikele pärast teateid, et avaldamist püüti viimase minutini takistada.

Earnest ütles, et Washington on rakendanud ettevaatusabinõusid tugevdamaks Ühendriikide rajatiste ja diplomaatiliste esinduste julgeolekut välisriikides juhuks, kui raport, millest suur osa on juba lekkinud, peaks põhjustama meelepaha.

Valge Maja kõneisiku sõnul pooldab administratsioon selle raporti kokkuvõtte avaldamist. Ta rõhutas, et Obama on kuulutanud karmid ülekuulamismeetodid ebaseaduslikuks.

Raport hõlmab umbes 100 terrorismis kahtlustatut, kelle USA eriteenistuste töötajad võtsid kinni aastatel 2001-2009 ning kelle suhtes rakendati karme meetmeid.

CIA toetajad rõhutavad, et need meetodid säästsid ameeriklaste elusid, kuna aitasid paljastada Al-Qaeda võrgustikku. Kriitikute sõnul olid need aga vastuolus USA väärtustega ning ainult süvendasid Ameerika-vastaseid meeleolusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles