Värske raamat: Hitlerit peeti tagalaseaks, mitte kangelaseks

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Adolf Hitler 1937. aastal kõnet pidamas.
Adolf Hitler 1937. aastal kõnet pidamas. Foto: SCANPIX

Tuleval kuul ilmuv raamat heidab varju väidetele, justkui olnuks Adolf Hitler Esimeses maailmasõjas oma rügemendi kangelane ning et just toonane kogemus muutis ta radikaaliks, kirjutab ajaleht Irish Times.


Thomas Weberi raamat «Hitleri esimene sõda» väidab, et jutt Hitlerist kui sõjakangelasest oli propagandameistrite fabrikatsioon, mille eesmärk oli tõsta tema populaarsust sakslaste seas.
Weber on uurinud tema rügemendikaaslaste kirju ja pabereid ning neist selgus, et Hitlerile viidati kui tagalaseale, kes ei olnud teateviija mitte eesliini kaevikute vahel, vaid hoopis kuni viis kilomeetrit kaugemal.

«Müüti Hitlerist kui vaprast sõdurist kasutas natsipartei selleks, et laiendada oma poolehoidu kaugemale paremäärmuslastest,» kirjutab Weber. «Nad läksid selle idee kaitsmisega väga kaugele ning ma avastasin oma uurimistöö käigus, et ühe tema võitluskaaslase mälestusi on ajavahemikus selle ilmumisest 1933. aastal kuni Teise maailmasõja alguseni märkimisväärselt moonutatud.»

Weberi hinnangul sai Hitler Raudristi pigem selle eest, et ohvitserid teda tundsid, kui kangelaslikkuse eest rindel.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles