Kiviniemi: ministrite Vene-teemalised seisukohad pole valitsuse omad

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juuli lõpus võõrustas Soome peaminister Mari Kiviniemi Venemaa presidenti Dmitri Medvedevit.
Juuli lõpus võõrustas Soome peaminister Mari Kiviniemi Venemaa presidenti Dmitri Medvedevit. Foto: SCANPIX

Soome peaministri Mari Kiviniemi sõnul ei peegelda Koonderakonda kuuluvate ministrite hiljutised väljaütlemised Venemaa nõrkuse kohta valitsuse seisukohti, kirjutab uudistevõrk YLE oma veebilehel.


Soome Koonderakonna esimees ja rahandusminister Jyrki Katainen teatas hiljutisel parteikohtumisel, et Venemaa on suurjõud ennekõike omaenda peas. «Vaadates, kuidas Venemaa räägib, on raske uskuda, et tema majandus on ainult Hollandi suurune,» märkis ta.


Välisminister Alexander Stubb ennustas samas, et Soome-Vene vaidlused laste hooldusõiguse küsimuses muutuvad peagi sagedasemaks.

Vene riigiduuma väliskomisjoni esimees Konstantin Kossatšov on juba teatanud, et kavatseb need märkused võtta jutuks talle peagi Moskvasse külla saabuva Kataineniga. «Selle kuu lõpus kavatsen selle asja kohta küsida härra Katainenilt, kes saabub Moskvasse kui rahandusminister,» lubas ta intervjuus YLE-le.

«Venemaa on ÜRO julgeolekunõukogu alaline liige ja tal on tuumarelvad,» jätkas Kossatšov. «Ta on ka üks G8 riikidest ja kuulub paljudesse teistesse organisatsioonidesse, mis mõjutavad kogu maailma.»

«See positsioon on täiesti objektiivne. See on positsioon, millega kõik Soome poliitikud peaksid kindlasti nõus olema,» õigustas Kossatšov oma kodumaa kui superjõu staatust.

Lisaks hoiatas Kossatšov Soomet kahe riigi suhete halvendamise eest valede välispoliitiliste otsustega, millest üks oleks NATOga liitumine. «Ma olen kindel, et neutraalsuspoliitikal, mida Soome on pärast sõda ajanud, on võtmeroll selles, et te olete saavutanud maailmas poliitiliselt ja majanduslikult tähtsa koha,» lausus ta.

Kossatšov rõhutas, et Venemaa näeb NATO laienemist negatiivses valguses. «Põhjus selleks arusaamaks on asjaolu, et NATO on iganenud projekt,» ütles ta. «Ta tundub olevat väga ebaefektiivne uute ohtudega hakkama saamisel, üks märk sellest on näiteks Afganistani operatsioon.»

Katainen omakorda märkis, et Venemaa reaktsioon tema kommentaaridele pole üllatav. Soome rahandusministri sõnul pole see küsimus nende valitsuse tööd mõjutanud. Samas kordas ta veendumust, et Venemaa on superjõud geograafilises, aga mitte majanduslikus mõttes.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles