Ban: kliimasoojenemist on võimalik peatada, ent aega napib

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Antarktika poolsaare liustikud poetavad ookeani üha kiiremini ja rohkem jäämägesid, viidates sellega kliima soojenemisele.
Antarktika poolsaare liustikud poetavad ookeani üha kiiremini ja rohkem jäämägesid, viidates sellega kliima soojenemisele. Foto: SCANPIX

ÜRO peasekretär Ban Ki-moon ärgitas teisipäeval maailma liidreid haarama võimalusest ohjeldada kliimasoojenemist.

«Endiselt on võimalus jääda rahvusvaheliselt kokku lepitud lae piiridesse,» ütles Ban, viidates eesmärgile hoida planeedi keskmine temperatuur kaks kraadi (Celsiuse järgi) kõrgemal tasemel tööstusrevolutsiooni aegsest keskmisest. «Ent võimaluse aken kitseneb kiiresti,» lisas ta.

ÜRO peasekretär avas Peruu pealinnas Limas 1.-12. detsembrini kestvate kliimakõneluste kõrgetasemelise osa. Ministrite osavõtt annab läbirääkimiste viimasele neljale päeval vajaliku poliitilise muskli.

Osapoolte vahel valitsevad endised suured erimeelsused leppe osas, mille nad on lubanud järgmise aasta detsembris Pariisis allkirjastada ja jõustada alates 2020. aastast.

«Olen sügavalt mures, et meie ühistegevus ei vasta ühisele vastutusele,» ütles Ban delegaatidele. «Enam pole aega kõhelda, on aeg otsustavateks muutusteks.»

Anonüümsust palunud USA ametnikud ütlesid teisipäeval, et Ühendriigid saadavad kõnelustele välisminister John Kerry, kes etendas läinud kuul saavutatud USA-Hiina kliimaleppes väidetavalt otsustavat rolli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles