Venemaa jõukur annab DNA avastaja Watsoni Nobeli medali tagasi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
James Watsoni Nobeli medal
James Watsoni Nobeli medal Foto: SCANPIX

Venemaa kõige rikkam inimene, terase- ja telekomimagnaat Alisher Usmanov ostis oksjonilt DNA avastaja James Watsoni Nobeli auhinna medali, kuid plaanib selle tagastada.

Usmanovi sõnul oli Watson selle medali ära teeninud ning tal on südamest kahju, et teadlane pidi selle ära müüma, edastab BBC.

Watson sai selle medali 1962. aastal ning sel kuul müüdi see oksjonil 4,8 miljoni dollari eest.

Tegemist on esimese Nobeli medaliga, mis pandi oksjonile elusoleva saaja poolt.

Watson sai 1962. aastal Nobeli auhinna koos kaasteadlaste Maurice Wilkinsi ja Francis Crickiga. Nad kõik said DNA avastamise eest Nobeli preemia ja medali.

86-aastane Watson ütles enne medali oksjonile panemist, et plaanib selle müügist saadavast rahast osa anda heategevuseks ning teadusuuringute toetamiseks.

Usmanov paljastas meediale, et tema oli see anonüümne telefonipakkuja, kes möödunud nädalal Christie´s oksjonimaja oksjonil selle medali ostis.

«Olen seisukohal, et ei saa lubada sellisel silmapaistval teadlasel nagu Watson jääda ilma talle saavutuste eest antud medalist. James Watson on üks silmapaistvamaid biolooge ning medal DNA avastamise eest peaks jääma temale,» selgitas suurärimees.

Majandusväljaande Forbes andmetel on Usmanovi vara suurus 15,8 miljardit dollarit, ta on Briti jalgpalliklubi Arsenal suuromanik ning ta oli 2013. aastal Briti rikaste nimekirjas esikohal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles