Vene uus sõjaline doktriin ei sisalda sätet ennetavast tuumalöögist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene tuumaallveelaev Jekaterinburg.
Vene tuumaallveelaev Jekaterinburg. Foto: SCANPIX

Venemaa sõjalise doktriini uus versioon ei sisalda sätet ennetavast tuumalöögist vaenlase pihta, küll aga piiritletakse seal väga konkreetselt tingimused, mille puhul on võimalik strateegilisi tuumajõude kasutada, ütles kolmapäeval Interfaxile dokumendi koostamises osalenud allikas.

«Uuendatud versiooni ei tule sätet võimalikust ennetava tuumalöögi andmisest potentsiaalse vaenlase pihta. Dokumendi artikkel 18 määratleb kindlalt tingimused Vene tuumatriaadi kuuluvate strateegiliste tuumajõudude kasutamiseks. See saab võimalikuks juhul, kui Vene Föderatsiooni suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust ähvardab hävitamise oht,» lisas allikas.

Ta märkis seejuures, et arutelu staadiumis kõlasid korduvalt ettepanekud sätestada uuendatud doktriinis võimalused tuumalöögi andmiseks potentsiaalsete agressorite või riikide rühma pihta.

«Eriti visalt püüdsid ennetava löögi andmise sätet dokumenti lülitada sõjaväelased,» lausus ta. «Lõplikus versioonis seda sätet pole ja minu hinnangul on see õige. Artikkel 18 on ammendavalt täpne. Juhul, kui meie riigi suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust tõepoolest hävitada ähvardatakse, võtab Venemaa endale vastutuse võtta tarvitusele kõige äärmuslikum viis oma julgeoleku tagamiseks -- tuumarelv.»

Ta märkis, et ennetava tuumalöögi sätet ei ole ka kehtivas doktriinis.

President Vladimir Putin tegi 2014. aasta septembris ülesandeks töötada veel enne aasta lõppu välja uuendatud doktriin.

«Riiklik relvastusprogramm aastani 2025 peab arvestama kõiki peamisi sõjalise ja julgeoleku strateegilise planeerimise dokumentide sätteid. Seal hulgas Venemaa sõjalist doktriini, mille projekt peab olema valmis selle aasta detsembris,» ütles tollal Putin.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles