Gallupid: venelased ei taha miilitsa asemel politseid

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maskiga miilitsatöötaja suitsuses Moskvas.
Maskiga miilitsatöötaja suitsuses Moskvas. Foto: SCANPIX

Valdav osa venelastest ei näe miilitsa ümbernimetamises politseiks mingit mõtet, selgus Ülevenemaalise avaliku arvamuse uurimiskeskuse (VTsIOM) küsitlusest.

Vastanutest 63 protsenti oli seisukohal, et ühe nime asendamine teisega ei muuda midagi. 15 protsenti arvas, et politsei tekkimisega kaasnevad negatiivsed tagajärjed ja 11 protsenti oli vastupidisel seisukohal, vahendas Lenta.ru.

15 protsendi vastanute jaoks seostub politsei turvalisuse, korra ja usaldusväärsusega. 12 protsenti oli seisukohal, et politsei on Venemaa jaoks võõras.

Iga kümnes vastanu tunneb politsei mainimisel järsult negatiivseid emotsioone. Nelja protsendi jaoks seostub politsei võmmidega, okupatsiooniga ja fašistidega.

Päev varem avaldas sarnase küsitluse andmed ühiskondliku arvamuse fond (FOM). Selle järgi ei toeta miilitsa ümbernimetamist politseiks 33 protsenti venelastest. Ideed toetab 11 protsenti.

Siseministeerium väidab aga, et absoluutne enamus toetab nn politseiseadust. Osakonnajuhataja Valeri Tšernikov kinnitas, et venelastele isegi meeldib idee nimetada miilits politseiks.

Tšernikov rääkis üleeile siseminister Rašid Nurgalijevile, et avalikkusele internetti tutvumisteks välja riputatud seaduseprojekti «Politseist» toetab valdav osa venelastest. Ministeerium on inimestelt saanud üle 15 000 ettepaneku, mis puudutavad kavandatavat seadust.

Samas korraldas ka näiteks portaal superjob.ru küsitluse ja selle järgi suhtub ideesse skeptilist 57 protsenti venelastest.

See, et Vene miilits nimetatakse 2011. aastast ümber politseiks, sai selgeks 6. augustil. Ideega nimetada amet ümber tuli lagedale president Dmitri Medvedev.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles