Leedu välisminister: raport CIA tegevusest võib terroriste kannustada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu välisminister Linas Linkevicius.
Leedu välisminister Linas Linkevicius. Foto: SCANPIX

Äsjane USA senati luurekomitee raport karmidest ülekuulamismeetoditest Luure Keskagentuuri (CIA) salavanglates võib tuua kaasa terroritegevuse hoogustumise, hoiatas täna Leedu välisminister Linas Linkevičius.

 

«Üldiselt vallandab see raport kahtlemata tulekahju, suurendab pingeid. Ühendriikidest on õige tugevdada oma välismaal paiknevate asutuste ja saatkondade julgeolekut. Kahtlemata saab see terroritegevuse tõusu ettekäändeks,» ütles minister rahvusringhäälingule LRT.

Linkevičius lisas aga, et raporti avaldamine ei kätke endas lisaohtu ka Leedu kodanikele.

«Ma ei näe mingit täiendavat ohtu Leedu jaoks. Meie kodanikud peaksid välismaale reisides mitmel põhjusel ettevaatusabinõud tarvitusele võtma,» ütles ta, tuues üheks põhjuseks ebolaepideemia.

«Ma ei usu, et eilse pärast Leedu kodanike jaoks midagi muutub,» sõnas Linkevičius CIA piinamisraporti avaldamisele viidates.

Välisministri sõnul jääb Leedu kindlaks seisukohale, et piinamist ei tohi ülekuulamisel kasutada ka kõige üllamal põhjusel, seal hulgas võitluseks terrorismiga. Leedu ja USA on selles küsimuses ühisel seisukohal, kinnitas ta.

USA senati raportis ei nimetata ühtki kinnipidamiskohta, kus CIA vange piinas, kuid inimõiguslaste väitel asus üks salavangla - «Detention Cite Violet» - Leedus.

Senati luurekomitee demokraatidest liikmed avaldasid viis aastat kestnud uurimise järel raporti CIA ülekuulamis- ja kinnipidamismeetoditest, mida agentuur Bushi administratsiooni ajal kasutas. Avalikuks tehti raporti 480-leheküljeline kokkuvõte.

Raporti kohaselt eksitas CIA programmi osas nii avalikkust kui ka poliitikakujundajaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles