Uiguuridele keelati burkad

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uiguuri naine tütrega Hiina sõjaväeveoki taustal.
Uiguuri naine tütrega Hiina sõjaväeveoki taustal. Foto: SCANPIX

Hiina peamiselt moslemitega asustatud Uiguuri autonoomse piirkonna Xinjiangi pealinna võimud keelasid ära avalikes kohtades burkade kandmise, teatas ajakirjandus täna.

Xinjiangi autonoomse piirkonna pealinna Ürümqi burkakeeld on üks meetmeist uiguuride alal viimastel kuudel pead tõstnud etnilise vägivalla vastu, milles on surma saanud sajad inimesed. Peking on lubanud vägivallale kindla käega lõpu teha.

Ürümqi volikogu hääletas eile linna avalikes kohtades burka kandmise keelu poolt, vahendas uudisteportaal Sina. Keeluotsus läheb edasi piirkonna rahvaesindajate kätte, kel tuleb seda uurida ja see jõustada.

Hiina võimud on moslemite traditsioonilise riietuse vastu varemgi abinõusid rakendanud. Naiste keha ja nägu katvad rõivad ning islami tähe ja poolkuu sümbolite eksponeerimine on keelatud mitmes Xinjiangi linnas.

Inimõiguslaste väitel on viimaste kuude vägivalla taga just politsei karmi käe poliitika uiguuride kallal ja kampaaniad nende usu vastu. Peking seevastu süüdistab vägivallas Xinjiangi separatiste.

Hiina lääneosas asuv Xinjiang on koduks turgikeelsetele uiguuridele, kes on seni järginud mõõdukat islamivoolu, kuid panevad pahaks riigi kontrolli oma kultuuri ja religiooni üle.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles