Briti naine saadeti terrorismile õhutamise eest trellide taha

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Runa Khan
Runa Khan Foto: Facebook

Suurbritannia Kingstoni kuninglik kohus määras sotsiaalmeedias terrorismile õhutanud naisele viie aasta ja kolme kuu pikkuse vanglakaristuse.

35-aastane Lutonist pärit Runa Khan tunnistas uurimise käigus, et postitas Facebooki püha sõda ja Islamiriiki käsitlevaid tekste, edastab BBC.

Politsei leidis naise telefonist fotod, millel Khani lapsi on näha kuulivestides ning relvaga.

Kohtunik Peter Birtsi sõnul püüdis Khan nende piltide ja terrorismile õhutavate kirjutiste abil ärgitada ka teisi emasid mõtlema äärmusislamistide pühale sõjale ning õpetama oma lapsi äärmusislamistideks.

Khan sõnas meediale antud intervjuus, et ta pani Facebooki oma arvamusi ja nägemusi, mis ei lange enamiku briti inimeste nägemusega kokku.

Naise sõnul edastas ta Facebookis teateid püha sõja kohta, kuid ei õhutanud tapma süütuid inimesi.

«Ma ei ole kunagi uskunud sellesse, et minnakse kaubanduskeskusesse, kus on ka palju süütuid lapsi ja lastakse end õhku. Rääksisin enesetapurünnakutest, kuna tegemist on kõige enam kardetud sõjataktikaga,» teatas Kahn.

2013. aasta septembris postitas ta Facebooki kirjutise pealkirjaga «Raising Mujahid Children», mis oli suunatud moslemitest emadele.

Kohtuniku sõnul ärgitas Khan selles artiklis moslemiemasid pühale sõjale ning kasvatama oma lapsi terrorismi vaimus ning saatma oma mehi koos Islamiriigiga sõdima.

Samuti teatas Khan, et ühel päeval saab tema praegu kaheksa-aastasest pojast pühasõdalane.

«Armsad õed, kui te armastate oma poegi, abikaasasid, vendi, siis tõestage seda, saates nad Allahi nimel võitlema,» kirjutas naine sotsiaalmeedias.

Naine suhtles WhatsApp suhtlusprogrammi abil Süürias olnud briti võitleja Mohammed Nahin Ahmediga, kes nüüdseks on Suurbritannias vangi mõistetud.

Ta kirjutas möödunud aasta sügisel, et tahab koos väikese pojaga Süüriasse reisida, et oma panus anda.

Khani süüdistati neljas terroristliku materjali levitamisjuhtumis, mis leidsid aset möödunud aasta suvel ja sügisel. Ta võttis süüdistuse omaks ning talle määrati rohkem kui viie aasta pikkune vanglakaristus.

Briti politsei esindaja Richard Waltoni sõnul kasutas Khan sotsiaalmeediat terrorismi levitamise vahendina.

«Khan levitas ekstremistlikke vaateid, püüdis kaakodanikke radikaliseerida ning õigustas laste kasutamiste terrorismis,» lausus politseiuurija.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles