Kreeka koht euroalas kõigub taas

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka peaminister Antonis Samaras
Kreeka peaminister Antonis Samaras Foto: AP / Scanpix

Kreeka aktsiaid ja võlakirju tabas eile juba teine müügilaine sel nädalal. Hirm riigi euroalast väljapudenemise pärast kasvab ning poliitiline ebakindlus Ateenas süveneb.

Kreeka aktsiaturg kukkus eile 7 protsendi jagu, 10-aastaste riigivõlakirjade tootlused tõusid 50 baaspunkti võrra 8,79 protsendile. Ateena börs on käesoleva nädalaga kaotanud ligi viiendiku oma väärtusest, kirjutab Financial Times.

Kukkumise käivitas peaminister Antonis Samaras, kes kuulutas välja varajased presidendivalimised – ilmselt eesmärgiga hoida ära varajased parlamendivalimised.

Kui aga Samarase kandidaat praeguses parlamendis piisavalt toetust ei leia, võivad ikkagi tulla varajased parlamendivalimised.

Investorid kardavad, et valimistel võidutseks vasakradikaalne Syriza, mis on kogunud populaarsust oma kasinuse vastu suunatud platvormiga.

Poliitilise ebastabiilsuse tõttu on investorid hakanud arvestama suurema Kreeka maksekatkestuse tõenäosusega, lükates riigivõlakirjade kindlustuskulud 10 protsenti üles.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles