Kreeka peaminister hoiatas «katastroofi» eest

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka peaminister Antonis Samaras.
Kreeka peaminister Antonis Samaras. Foto: ODD ANDERSEN / AFP

Kreeka parlamendiliikmetel seisab ees pingeline nädalavahetus: neil tuleb otsustada, kas toetada peaministri poolt üles seatud presidendikandidaati või riskida üldvalimistega, mis võivad tuua võimule vasakradikaalse partei Syriza.

Peaminister Antonis Samaras karmistas sõnakasutust, hoiatades oma paremtsentristlikku Uue Demokraatia erakonda, et Kreeka riskib «katastroofilise» euroalast väljumisega, kui parlament ei vali riigipeaks endist Euroopa keskkonnavolinikku Stavros Dimast.  

«Me valasime verd, et eemaldada välismaalaste huultelt sõna «Grexit» [Geek exit ehk kreeka väljumine – toim], ja nüüd on Syriza toomas seda tagasi,» vahendab Financial Times Samarase hoiatust.

Syriza, mis hoiab arvamusküsitlustes stabiilset 5-protsendilist edumaad, põlgas peaministri väited ära kui «[inimeste] hirmutamiseks mõeldud ilukõne ... On naeruväärne mõelda, et see ülessoojendatud jutt euroalast väljumisest võiks ehmatada ühiskonda, mida juba lämmatab karm kasinus.»

Ägenev sõnasõda on eelmaitse valimisvõitlusest, mis vallandub kolmapäeval, on juba ette toonud kaasa kõige järsema kukkumise Ateena börsil alates 1980ndatest aastatest ning süüdanud taas hirmud euroala pärast laiemalt.

Arvatavasti läheb presidendi valimine parlamendis välja kuni 29. detsembril toimuva kolmanda ja lõpliku vooruni. Selleks ajaks tuleb Samarasel leida lisaks 25 poolthääletajat, kes praegu vajaka on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles