Hodorkovski ema palub poja vabastamiseks lääne abi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vangis istuv ettevõtja Mihhail Hodorkovski oli kunagi Venemaa rikkaim mees.
Vangis istuv ettevõtja Mihhail Hodorkovski oli kunagi Venemaa rikkaim mees. Foto: SCANPIX

Venemaa kuulsaimaks vangiks peetav endine kütuseärimees Mihhail Hodorkovski usub, et ei vabane vanglast, kuni Vladimir Putin Venemaad valitseb, ütles Hodorkovski ema reedeses usutluses.

Endisele kütuseärimehele pühendatud sümfoonia esmaettekandel Londonis viibiv 75-aastane Marina Hodorkovskaja süüdistas peaminister Putinit tema poja vabastamise takistamises.

«Ma arvan, et Putini eluülesandeks on pidada teda (Hodorkovskit) igavesti vanglas,» ütles eksärimehe ema. «Kuni Putin on võimul, seda (vabastamist) ei tule, kui just lääs, selle juhtriigid ei leia viise Putini mõjutamiseks,» lisas ta.

Maria Hodorkovskaja andis intervjuu Londonis Royal Albert Halli ees, kus reedel tuli esmaettekandele Arvo Pärdi pessimismist läbi põimunud sümfoonia.

Minimalistist helilooja ütles pärast esmaettekannet, et pühendas sümfoonia Hodorkovskile, kuna teda häirib eksärimehe üle käiv kohtuprotsess.

«Mulle teeb valu mõistmine, et hind, mida Hodorkovski maksab, võib osutuda liiga kõrgeks: see võib maksta talle tema elu,» kinnitas Pärt.

Juba kaheksa-aastast vangistust kandvat Hodorkovskit ähvardavad veel 22 vangla-aastat eelmisel aastal alanud protsessil süüdimõistmise eest. Ta vangistati 2003. aastal ning mõisteti 2005. aastal, mil Putin oli veel president, süüdi maksupettuste eest.

Putini kriitikud osutavad, et uute süüdistuste esitamise eesmärgiks on hoida Hodorkovskit vangis ka pärast 2012. aasta presidendivalimisi, millel kandideerimist praegune valitsusjuht ning endiselt riigi mõjuvõimsaimaks poliitikuks peetav Putin pole välistanud.

Hodorkovski pole teinud avaldusi, mis viitaksid poliitilistele ambitsioonidele, ent tema ema sõnul pelgab Kreml, et kui tema poeg vabaneb, võib ta koguda enda ümber toetajaid, et esitada väljakutse Kremli üha tugevamale haardele riigi üle.

«Inimesed on hakanud temas liidrit nägema,» osutas Hodorkovskaja, lisades samas, et tema pojal pole selliseid soove. «Kardetakse, et inimesed hakkavad tema ümber koonduma,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles