Briti euroskeptikute juht laidab Leedu liitumist eurotsooniga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti Iseseisvuspartei juht Nigel Farage
Briti Iseseisvuspartei juht Nigel Farage Foto: SCANPIX

Suurbritannia ja Euroopa Parlamendi euroskeptikute juht Nigel Farage ütles laupäeval Vilniust külastades, et Leedu teeb eurotsooniga liitudes vea.

«Mina, kes ma olen euro avalik vastane ja usun, et see ei hakka iial toimima, olen päris hämmastunud, et teie riik on selle valuutaga ühinemise lävel,» ütles ta Leedu võimuliitu kuuluva erakonna Kord ja Õiglus parteikongressil.

«Euro on teie poliitilise klassi lühiajaline kiusatus, kes usuvad, et neist saavad suurema klubi liikmed ja et see toob kaasa madalamad intressimäärad. Kahtlemata on teile öeldud, et kui te euroala liikmeks saate, tuleb Leetu rohkem investeeringuid. Aga ma kahtlen, kas teile on ka öeldud, et euroga ühinedes sisenete te majandus- ja rahandusliitu Kreeka, Itaalia, Portugali, Hispaania ja Küprosega,» sõnas Farage ja hoiatas, et sel juhul tuleb leedulastel hakata nende võlgu tasuma.

Ühendkuningriigi Iseseisvuspartei (UKIP) esimehe sõnul on häbiasi, et demokraatlik riik ei vii euroga ühinemiseks läbi referendumit.

«Minu arvates on iga demokraatiasse uskuva inimese seisukohast vale, kui riik loovutab oma valuuta ning ühineb Vahemeremaadega rahaliidus, ilma et selleks oma riigis referendum korraldataks.»

Briti poliitiku juhitav europarlamendi fraktsioon on 48 liikmega pisim. Sellesse kuulub kaks leedulast, lisaks Rolandas Paksasele ka tema erakonnakaaslane Valentinas Mazuronis.

UKIP-i eesmärgiks on Suurbritannia Euroopa Liidust välja viia ning panna piir emigratsioonile. Nende ideed koguvad brittide hulgas üha enam populaarsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles