Medvedev: Ukraina majandus rajati Venemaa toel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa peaminister Dmitri Medvedev.
Venemaa peaminister Dmitri Medvedev. Foto: SCANPIX

Iseseisva Ukraina majandus rajati Venemaa toel ning on täiesti võimalik, et riik seisab silmitsi maksejõuetuse ja täieliku sotsiaalmajandusliku kokkuvarisemisega, kirjutas Vene peaminister Dmitri Medvedev esmaspäeval ajalehes Nezavissimaja Gazeta ilmunud arvamusloos.

«Iga Venemaa sammu võib tõlgendada läbinisti negatiivselt: ekspansioon, sõltuvus, ja just seda nad teevadki, eirates tõsiasja, et jutt käib töökohtadest, Ukraina kodanike palkadest ja Ukraina eelarvesse laekuvatest maksudest,» sõnas Medvedev, vahendab BNS

«Tõde seisneb selles, et iseseisva Ukraina majandus ehitati suures osas üles Venemaa toel. Vene investeeringute, soodustingimustel laenude ja tarnete maht ületab sada miljardit dollarit,» kirjutas Medvedev arvamusloos «Venemaa ja Ukraina: elu uute reeglite järgi.»

«Ukraina on säästnud ainuüksi tänu madalatele gaasihindadele üle 82,7 miljardi dollari,» rõhutas Vene valitsusjuht.

«Ühelegi teisele endisele liiduvabariigile ei ole saanud osaks samasugune toetus. Me mitte üksnes ei aidanud Ukraina majandust, võib öelda, et me hoidsime seda üleval. Kiiev poleks eales saanud üheltki teiselt riigilt kümnete aastate kaupa sääraseid kingitusi nagu Venemaalt.»

«Paraku ei ole Ukraina juhtkond majanduslikku reaalsust mõistnud,» lisas Medvedev.

«Lõppev aasta läheb Ukraina ajalukku ühe kõige raskema ja traagilisemana. Tundub, et meie naabreid ootavad taas 1990. aastad. Paraku ei ole maksejõuetuse ning laiemal tasandil Ukraina sotsiaalmajandusliku kokkuvarisemise probleem Kremli väljamõeldis.»

Vene peaminister rõhutas, et suur osa Ukraina võlgadest kuulub Venemaale ning ainuüksi viimase aja jooksul on Venemaa investeerinud Ukrainasse laenude, pangakapitali ja Gazpromi raha 33 miljardi dollari väärtuses.

«Ukraina eliit kinnitab endale ja rahvale, et kõik läheb hästi tänu «valitud Euroopa teele,» Euroopa Liiduga sõlmitud assotsiatsioonileppele ning «sõltumatusele Venemaast.» Samal ajal said paljud Ukraina probleemid alguse just siis, kui Kiievi võimud hakkasid oma lääne partnerite õhutusel rääkima vajadusest vähendada sõltuvust Venemaast,» kirjutas Medvedev.

Ukraina peaminister Arseni Jatsenjuk ütles eelmisel nädalal, et praegustes tingimustes ei suuda Ukraina iseseisvalt majanduskriisist väljuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles