Austraalia ähvardab üle vaadata Venemaaga sõlmitud uraanimüügileppe

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
BHP Billiton LTD-le kuuluv uraanikaevandus Austraalias, mis asub Adelaide'st 560 km põhja pool.
BHP Billiton LTD-le kuuluv uraanikaevandus Austraalias, mis asub Adelaide'st 560 km põhja pool. Foto: AP / Scanpix

Austraalia ähvardas täna Venemaad uraanitarnete peatamisega, kuna see ei aktsepteeri Gruusia suveräänsust ega vii sealt oma vägesid välja.

Välisminister Stephen Smith liitus nende välisriikide liidritega, kes nõuavad Venemaal relvarahuleppe täitmist, mis kohustab vägesid Gruusiast välja viima, vahendas

AP.

Austraalia eelmine konservatiivne valitsus sõlmis 2007. aasta septembris lepingu Sydney's, sellele kirjutasid alla eelmine valitsusjuht John Howard ja Vene riigipea Vladimir Putin.

Selle tingimus oli, et uraani võib töödelda ja kasutada Venemaa tuumajaamades.

Samas oli tingimus, et tuumakütust ei tohi müüa edasi kolmandatele riikidele, näiteks Iraanile.

Austraalial, millele kuulub umbes 40 protsenti maailmas teadaolevatest uraani tagavaradest, on olnud erinevate piirangutega uraanimüügi leping Venemaaga alates 1990. aastast.

Välisminister Smith hoiatas täna, et valitsus kaalub tuumakütuse müümise lepingu üle vaatamist.

Nagu kõik Austraalialt uraani ostvad riigid ei tohi ka Venemaa seda kasutada militaarsetel eesmärkidel.

Mitmed parlamendisaadikud on nüüd väljendanud muret, et Venemaa võib rikkuda lepingute ja kasutada Austraalialt ostetavat uraani tuumarelvade valmistamiseks.

Varem oli välisminister Smith kutsunud enda juurde Vene suursaadiku Austraalias Aleksandr Blohhini ja väljendanud muret seoses sündmustega Gruusias, vahendas Reuters.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles